Cum vede PSD ideea comasării localelor cu primul tur al prezidențialelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL susține varianta comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie, susțin surse liberale. PSD transmite că altele sunt prioritățile acum, iar un răspuns va fi dat lunile următoare.

Coaliția încă testează scenarii privind alegerile FOTO Inquam Photos
Coaliția încă testează scenarii privind alegerile FOTO Inquam Photos

O decizie ar urma să fie luată cel târziu în luna februarie. Așa ar putea Coaliția să se încadreze în prevederile Constituției care stipulează că orice modificare la legea electorală să fie făcută cu șase luni înaintea alegerilor. În cazul unei comasări a celor două tipuri de alegeri, locale cu primul tur al prezidențialelor, preşedintele în funcţie ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului doi al alegerilor prezidențiale, când noul preşedinte îşi va prelua mandatul.

Conform liberalilor, aceasta este singura variantă de comasare constituțională, în condiţiile în care data alegerilor parlamentare nu poate fi schimbată. Anul viitor au loc patru rânduri de alegeri: europarlamentare (iunie), locale (septembrie), prezidențiale (noiembrie) și parlamentare (decembrie).

De altfel, în Parlament a fost depus de UDMR un proiect de lege care ar permite ca alegerile prezidențiale să fie devansate cu până la 90 de zile față de încheierea mandatului.

PSD va da mai târziu răspunsul

PSD e încă în cumpănă în ceea ce privește posibilitatea comasării unor alegeri. „Am avut de închis, de negociat la Bruxelles cererea de plată numărul trei, bugetul de construit și de votat. Nu este o prioritate pentru români și nici pentru PSD în acest moment. Se va discuta în Coaliție probabil anul viitor la început și se va lua o decizie“, a precizat pentru „Adevărul“ Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD și lider al senatorilor social-democrați.

Nu dorim ca și partid aflat la putere să modificăm legislația electorală pentru a încerca să facem bandaj partidului electoral care este la putere”, a afirmat Gabriel Zetea, vicepreședinte al PSD, care a punctat faptu că nu e în spiritul democratic schimbarea unui calendar electoral doar pentru că ești la putere.

Dar nu suntem obtuzi, atâta vreme cât existăă o voință largă în Parlament între partidele parlamentare care își doresc reașezarea calendarului electoral, putem să participăm la discuțiile astea fără nicio problemă și să găsim o soluție care să fie convenabilă pentru toate partidele, nu doar pentru unul singur”, a completat vicepreședintele PSD.

În final, Zetea a conchis faptul că PSD va susține un eventual demers doar dacă există o majoritate largă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite