Iohannis: Trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european pe palierul de sprijin militar pentru Ucraina

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European, că trebuie intensificate şi urgentate eforturile coordonate la nivel european „pe palierul de sprijin militar” pentru Ucraina.

 Klaus Iohannis. FOTO Presidency
Klaus Iohannis. FOTO Presidency

„Atacurile aeriene ale Rusiei asupra unor obiective civile, dar şi din sectorul energetic, ne arată încă o dată că trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european pe palierul de sprijin militar. Avem în atenţie şi situaţia mai amplă din Orientul Mijlociu. Eu voi reitera şi la nivelul Consiliului European condamnarea atacului recent al Iranului asupra Israelului. România este pe deplin solidară cu Israelul şi voi reafirma angajamentul nostru faţă de securitatea şi suveranitatea sa”, a spus Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă.

Șeful statului a menţionat că în cadrul reuniunii Consiliului European vor fi abordate şi chestiuni legate de stimularea competitivităţii la nivel european.

„Discutăm direcţii concrete de acţiune pentru a fi mai eficienţi, mai productivi şi mai competitivi”

Klaus Iohannis a arătat că situaţia actuală a determinat „o reflecţie aprofundată privind relevanţa Uniunii Europene la nivel global, inclusiv din perspectivă economică".

„În acest sens, mergem, de data aceasta, dincolo de discuţia tradiţională de la reuniunile Consiliului de primăvară privind competitivitatea şi piaţa internă, şi discutăm direcţii concrete de acţiune pentru a fi mai eficienţi, mai productivi şi mai competitivi. Sunt soluţii pe care le identificăm pentru a stimula economia europeană şi da, pentru a ridica gradul de bunăstare al cetăţenilor noştri europeni", a detaliat Iohannis.

Președintele a mai precizat că liderii europeni de la Consiliu lansează formal procesul de definire a unui nou pact european pentru competitivitate.

„Ne uităm în primul rând la cum putem îmbunătăţi şi adapta Piaţa Unică, pentru a ne asigura că acest motor al creşterii şi al prosperităţii Uniunii rămâne unul pe deplin funcţional. În linia intereselor României, voi continua să susţin eliminarea obstacolelor de orice fel - legislative sau de liberă circulaţie - pentru cetăţenii şi companiile noastre şi asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabilă sau competiţie sănătoasă în interiorul Uniunii. Evident, remarca despre circulaţia liberă se referă la Schengen", a arătat Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, sectorul agricol european este „crucial” pentru obiectivele privind competitivitatea.

Vom reveni asupra priorităţilor strategice ale Uniunii post-2024, în exerciţiul de pregătire a ceea ce numim Agenda Strategică a UE pentru perioada 2024-2029. În acest sens, consultările cu unele state membre, pe care le-am găzduit recent împreună cu Preşedintele Consiliului European, la Bucureşti, au reprezentat un pas foarte important în această direcţie”, a menţionat şeful statului.

Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la reuniunea extraordinara a Consiliului European, desfăşurată la Bruxelles.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite