Iohannis, apel la „evitarea unei noi escaladări regionale”, după atacul asupra Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică dimineață un mesaj de solidaritate cu statul israelian, condamnând atacul Iranului. Președintele României a lansat și un apel pentru evitarea unei noi escaladări regionale.  

Președintele a condamnat atacul asupra Israelului FOTO Arhivă
Președintele a condamnat atacul asupra Israelului FOTO Arhivă

România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a transmis șeful statului pe platforma X. 

Iranul a pornit un atac fără precedent asupra Israelului, lansând peste 300 de rachete și drone. 

Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului. O ripostă a Israelului la atacul Iranului este așteptată în următoarele 24 de ore, context în care Teheranul a amenințat cu un atac și mai dur. 

Totodată, un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un "răspuns semnificativ" la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii. 

Atacul fără precedent întreprins sâmbătă de Iran împotriva Israelului a provocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, dar și condamnări ferme pe plan global şi îndemnuri la reţinere

Preşedintele american a asigurat Israelul de sprijinul "de neclintit" al SUA. "Angajamentul nostru în favoarea securităţii Israelului în faţa ameninţărilor Iranului şi aliaţilor acestuia (din regiune) este de neclintit", a scris preşedintele american Joe Biden pe reţeaua socială X, postând o fotografie de la reuniunea de urgenţă de la Casa Albă cu echipa sa pentru securitate naţională. 

Perspectiva unui război regional major în Orientul Mijlociu atârnă în balanță, depinzând de decizia luată de cabinetul de război delegat al Israelului.

Miniștrii lui Netanyahu au votat în miez de noapte pentru a delega această decizie cabinetului de război, format din Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, un oponent al lui Netanyahu care s-a alăturat guvernului ca ministru fără portofoliu după atacul Hamas din 7 octombrie, cel cu care a început spirala violenței care a adus Israelul și Iranul în pragul războiului. Prin urmare, aceste trei figuri vor decide următorul pas, soarta regiunii fiind acum în mâinile lor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite