Olanda a donat României trei avioane de luptă. La bordul lor s-au aflat și Angel Tîlvăr și omoloaga sa olandeză VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La baza militară de la Fetești au ajuns miercuri trei avioane de luptă F-16, donate de Olanda.

La bordul avioanelor de vânătoare s-au aflat și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și omoloaga sa olandeză, Kajsa Ollongren.

Baza aeriana de la Fetesti FOTO Inquam Photos George Calin
Baza aeriana de la Fetesti FOTO Inquam Photos George Calin

Potrivit MApN, aeronavele F-16 vor fi puse la dispoziția Centrului european de instruire F-16 și vor fi folosite în cadrul programelor dedicate piloților, pentru operarea acestui tip de avion de luptă.

Olanda a trimis primele cinci avioane de vânătoare F-16 în România la finalul lunii noiembrie 2023, pentru a fi folosite la pregătirea piloților ucraineni.

Centrul european de instruire F-16 reprezintă un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.

Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.

SloboziaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite