Iohannis cere PNL să clarifice situația lui Bode, suspectat de plagiat în teza de doctorat, până la rocada premierilor

0
Publicat:

Președintele României susține că PNL trebuie să vadă impactul politic pe care îl au controversele din jurul tezei de doctorat a lui Lucian Bode și să clarifice situația politică a acestuia până la schimbările guvernamentale din mai.

Klaus Iohannis, la un eveniment PNL FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis, la un eveniment PNL FOTO Inquam Photos

Întrebat dacă i-a cerut până în prezent demisia lui Lucian Bode, ministrul de Interne, din cauza controverselor legate de teza acestuia de doctorat, președintele României a precizat că așteaptă o clarificare a situației la nivel de PNL până în luna mai, când vor avea loc și schimbările guvernamentale. 

Din câte am înţeles din spaţiul public, nu chiar aşa a spus Comisia, dar este adevărat că acolo sunt probleme. Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rocadă sau rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens", a spus şeful statului înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, la care va participa şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Șefului statului i-a fost adusă în atenție o declarație mai veche în care afirma că orice persoană care a plagiat într-o lucrare ar trebui să facă un pas în spate în orice țară democratică. 

Bode contestă verdictul UBB în instanță

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, după verdictul de plagiat dat de Universitatea Babeș-Bolyai. Bode contestă în continuare verdictul și consideră că decizia Comisiei de Etică a UBB „este afectată de grave vicii de legalitate”.

Cererea ministrului Lucian Bode fost trimisă către editură după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a anunțat că „suspiciunile de plagiat în cazul Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate“, iar „teza este profund viciată”, scrie Edupedu.

Potrivit sursei citate, UBB a anunțat că a fost înștiințată de Lucian Bode că editura care publicase teza de doctorat a ministrului a fost de acord cu solicitarea acestuia de a retrage cartea de pe piață și din biblioteci sau librării, ori de la vânzare. „Precizez că publicarea cărții a fost un demers independent pe care l-am întreprins, ce nu a fost realizat sub egida Universității Babeș-Bolyai, și nici nu a fost parte a obligațiilor de natură academică pe care le-am avut în calitate de student-doctorand în cadrul Școlii Doctorale „Relații Internaționale și Studii de Securitate”.

Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că măsurile dispuse reprezintă acte vătămătoare, însă până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare”, a declarat ministrul Bode.

PSD a sugerat demisia

Mai mulți lideri PSD au sugerat că Lucian Bode ar fi trebuit să-și dea demisia, din cauza controverselor legate de teza de doctorat. Printre cei care ridicat problema au fost Marian Mina (PSD Giurgiu) sau Gheorghe Șimon (deputat de Maramureș). De asemena, Lucian Romașcanu a afirmat că dacă ministrul era de la PSD, nu mai făcea parte din Guvern. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri