Iohannis participă la prima reuniune a Comunității Politice Europene şi la reuniunea Consiliului European

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis va participa la prima reuniune a Comunității Politice Europene şi la reuniunea informală a Consiliului European, la Praga, în perioada 6-7 octombrie, anunță Administrația Prezidențială. 

Iohannis va participa la prima reuniune a Comunității Politice Europene FOTO Arhivă
Iohannis va participa la prima reuniune a Comunității Politice Europene FOTO Arhivă

Administrația Prezidențială a informat că șeful statului va participa la prima reuniune a Comunității Politice Europene, pe 6 octombrie, şi la reuniunea informală a Consiliului European, la Praga, În Republica Cehp, pe 7 octombrie. 

Potrivit sursei citate, prima reuniune a Comunității Politice Europene „va constitui o platformă de dialog politic, care va reuni cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și 17 parteneri europeni (partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein)”.

De asemenea, „reuniunea va reprezenta un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene”. 

„În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, care va avea loc la vineri, 7 octombrie 2022, liderii UE vor aborda situația din Ucraina, din perspectiva răspunsului european la demersurile Federației Ruse de escaladare a conflictului şi a continuării acordării de sprijin Ucrainei pe plan financiar, politic, militar şi umanitar”, a mai arătat sursa citată. 

De altfel, liderii europeni vor aborda și „situația pe piața de energie, din punctul de vedere al impactului prețurilor ridicate la energie asupra costului vieții şi al eforturilor de asigurare a securității aprovizionării cu energie”

Discuțiile șefilor de state din Uniunea Europeană vor fi şi cu privire la situația economică la nivel european, cu accent pe abordarea nivelului ridicat al inflației și al riscului de recesiune.

Iohannis: Consiliul European respinge şi condamnă anexarea regiunilor ucrainene 

Președintele a anunțat adoptarea unei declarații comune a Consiliului European, care respinge și condamnă anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, în urma discursului președintelui Vladimir Putin, după așa-zisele referendumuri orchestrate de Moscova sub amenințarea armelor. 

Am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson”, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis.

Șeful statului a explicat că „Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei”.

  „Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a mai transmis președintele. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite