Iohannis, la 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României: A fost decorat cu Ordinul „Steaua României”

0
0
Publicat:

Președintele României a transmis, joi, 1 septembrie, un mesaj cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României, Mauriciu Brociner.

Mesajul lui Iohannis la 145 de ani de la numirea primului evreu în Armata României FOTO: Presidency
Mesajul lui Iohannis la 145 de ani de la numirea primului evreu în Armata României FOTO: Presidency

„În acest an, se împlinesc 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României. Mauriciu Brociner, înrolat voluntar în cadrul batalionului comandat de căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu, a fost ulterior avansat la gradul de sublocotenent și a participat la Războiul de Independență din 1877-1878, în atacul asupra Redutei Grivița 2, în timpul căruia a fost rănit”

Potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială, sublocotenentul Mauriciu Brociner a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” și a primit cetățenie română, alături de alți 800 de etnici evrei care au luptat în Armata Română în timpul Războiului de Independență.

„Evenimentul de astăzi pune în evidență unitatea și dăruirea cu care locuitorii țării noastre, indiferent de etnie, au luptat sub culorile drapelului românesc pentru libertatea, independența și idealurile naționale, iar sacrificiile lor nu vor fi uitate. Lupta în comun, umăr la umăr, a tuturor celor care împărtășesc aceleași valori și idealuri, este astăzi chiar spiritul Alianței din care România face parte” , se arată în comunicat.

Conform comunicatului, implementarea Strategiei națioanale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură pentru perioada 2021 – 2023, care produce deja efecte benefice la nivel național, demonstrează, încă o dată, hotărârea țării noastre în promovarea toleranței și bunei înțelegeri în societate. Doar prin cunoaștere și respect reciproc, valorile umaniste universale care stau la baza Cartei Universale a Drepturilor Omului și a Tratatelor Uniunii Europene vor triumfa, contribuind la creșterea toleranței și consolidarea păcii, iar țara noastră este pe deplin angajată în această direcție.

Președintele României a mulțumit comunității evreiești pentru implicarea în viața socială din România și i-a asigurat pe membrii acesteia, precum și pe cei ai celorlalte grupuri etnice de pe teritoriul României, de întregul său sprijin în realizarea dezideratelor propuse. Acesta a precizat că doar împreună putem contribui la dezvoltarea României. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite