Iohannis: Digitalizarea consolidează cooperarea dintre sectorul guvernamental, mediul asociativ și cel privat

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la evenimentul „O lume mai bună este Made in Romania: Commit Global”, că „atunci când este folosită eficient, tehnologia creează o legătură mai strânsă între comunităţi şi autorităţi, oferind o transparenţă sporită şi acces echitabil la serviciile publice”. 

FOTO Administrația Preidențială
FOTO Administrația Preidențială

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră în acest spațiu inovator, care aduce în prim-plan tehnologia și creativitatea de care dispune România. Tehnologia s-a transformat într-un element omniprezent al vieții noastre, iar atunci când este folosită eficient, tehnologia creează o legătură mai strânsă între comunități și autorități, oferind o transparență sporită și acces echitabil la serviciile publice. Astfel, fiecare cetățean primește rapid sprijinul necesar”, a spus șeful statului în cadrul evenimentului „O lume mai bună este Made in Romania: Commit Global”. 

Președintele Klaus Iohannis a arătat totodată că „digitalizarea consolidează cooperarea dintre sectorul guvernamental, mediul asociativ și cel privat, fiind astăzi un instrument esențial prin care aceste trei entități pot colabora pentru a găsi cele mai bune soluții pentru comunități, îndeosebi în situații de vulnerabilitate”.

„Recenta experiență a României în timpul pandemiei de COVID-19 și în urma declanșării războiului din Ucraina a evidențiat rolul fundamental al digitalizării în testarea rezilienței societății în fața unor crize grave. Au fost momente de solidaritate, mobilizare și adaptare impresionante, care ne-au oferit lecții valoroase despre importanța colaborării pentru a depăși provocări majore. Pentru a face progrese durabile, este crucial ca această cooperare și coordonare între organizațiile societății civile și autoritățile statului, așa cum s-a întâmplat în gestionarea acestor două situații, să devină normalitate”, a mai spus șeful statului.

„Dovedind o eficiență remarcabilă, Asociația Code for Romania a ajuns astăzi să fie un veritabil reper la nivel internațional în utilizarea soluțiilor digitale pentru a răspunde rapid și punctual provocărilor generate de situațiile de criză, oriunde se petrec acestea”, a mai spus președintele, arătând că în timpul pandemiei de COVID-19, asociația s-a implicat total în lupta împotriva dezinformării, oferind sprijin autorităților prin diseminarea informațiilor corecte și contracararea știrilor false.

„De asemenea, alături de voluntari, ați demonstrat o mobilizare remarcabilă încă de la izbucnirea conflictului din Ucraina, oferind asistență și sprijin esențial refugiaților care căutau adăpost și siguranță. Parteneriatul dumneavoastră cu instituțiile statului a fost fundamental în furnizarea ajutorului necesar celor afectați de această criză de proporții. Noile tehnologii sunt cu atât mai valoroase cu cât contribuie mai mult la sprijinirea comunităților și la promovarea acțiunilor umanitare. Iar dumneavoastră excelați tocmai în această direcție. Vă felicit pentru modul în care puneți ideile inovatoare în slujba oamenilor și vă încurajez să continuați cu aceeași hotărâre să arătați cum progresul digital poate îmbunătăți semnificativ viețile semenilor, generând schimbări pozitive majore. Prin puternicul angajament manifestat în această direcție, ați reușit să deveniți cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, poziționând astfel România ca un loc din care sunt exportate soluții digitale și bune practici”, a mai spus președintele.

Președintele a mai arătat că „se împlinesc 34 de ani de la Revoluția din 1989, momentul în care, cu prețul sângelui prea multor români, națiunea noastră și-a recâștigat libertatea. Astăzi, România are o societate civilă puternică, ce devine, cu fiecare an, mai implicată în viața comunităților confruntate cu situații dificile și în apărarea drepturilor și a valorilor fundamentale care sunt amenințate. Este de aceea necesar ca și autoritățile să devină un partener real al organizațiilor neguvernamentale, să le faciliteze accesul la resurse și, astfel, să susțină această nouă abordare în care tehnologia și inovația devin piloni care consolidează parteneriatul dintre stat și societatea civilă și care ajută la îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite