Iohannis, de Ziua Armatei: România are un loc distinct în NATO şi o calitate incontestabilă de furnizor de securitate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis asusținut, cu ocazia Zilei Armatei Române, că statul nostru are un loc distinct în cadrul NATO şi o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic. 

Președintele a amintit de deciziile luate la Summitul de la Madrid FOTO Arhivă
Președintele a amintit de deciziile luate la Summitul de la Madrid FOTO Arhivă

„Ne-am reunit astăzi, cu emoție și respect, la Mormântul Ostașului Necunoscut, pentru a celebra Ziua Armatei României. Acest loc evocă jertfa eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care, cu patriotism și devotament, și-au dat viața pentru reîntregirea neamului nostru. Ne onorează și ne bucură să îi avem astăzi alături de noi pe veteranii de război. Ca punte de legătură între trecut și viitor, căliți de dificultățile vieții, ei ne transmit cu înțelepciune și căldură valorile fundamentale care ne definesc ca cetățeni și ca națiune”, a transmis șeful statului cu ocazia Zilei Armatei Române, arătând recunoștința și prețuirea statului pentru sacrificiile făcute de veteranii de război. 

Președintele a explicat că „traversăm o perioadă marcată de o accentuată incertitudine, iar efectele acestor provocări complexe ne afectează și viața de zi cu zi”, iar în actualul context dificil, direcția noastră este clară: rămânem uniți și hotărâți, ancorați în valorile și simbolurile care ne definesc și ne dau putere ca națiune, și întărim cooperarea cu aliații și partenerii noștri”. 

„Armata a fost și va continua să fie simbolul tenacității și o componentă esențială în evoluția României, contribuind major la parcursul țării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil atașat valorilor euro-atlantice”, a mai spus Klaus Iohannis, arătând că „participarea activă a militarilor noștri în diferite teatre de operații, timp de peste 20 de ani, a susținut consolidarea României în NATO ca un aliat credibil și stabil, a cărui securitate are la bază statutul de membru al NATO și al Uniunii Europene, precum și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care se află la cel mai înalt nivel de cooperare în domeniul apărării”. 

Totodată, șeful statului a mai arătat că „România are un loc distinct în cadrul NATO și o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre și pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice”, iar „în ultimii ani a crescut constant prezența Aliată în țara noastră, fiind operaționalizate pe teritoriul României o serie de structuri de comandă și control și de luptă NATO”

Președintele a amintit de creșterea procentului din PIB pentru cheltuielile pe apărare 

„Odată cu deteriorarea accentuată a mediului internațional de securitate, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, s-a mărit semnificativ numărul militarilor NATO aflați în țara noastră. Împreună cu partenerii și aliații noștri suntem mai puternici și salut și cu această ocazie prezența acestora în România, ca dovadă a hotărârii de neclintit a NATO de a consolida și apăra Flancul Estic și regiunea Mării Negre”, a mai transmis președintele, amintind de deciziile adoptate la Summitul Alianței de la Madrid, din această vară. 

Klaus Iohannis le-a mai transmis reprezentanților Armatei Române că instituția pe care o reprezintă este definită de „loialitate, curaj, abnegație și spirit de sacrificiu”, explicând că „Armata României continuă să se modernizeze, iar în centrul acestui amplu proces de transformare”. 

„Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente, sfidând întregul sistem internațional bazat pe reguli”, a mai spus președintele, arătând că răspunsul țărilor NATO și al partenerilor noștri „trebuie să fie unul decisiv și hotărât, menit să contribuie la descurajarea acțiunilor oricărui potențial adversar”. 

Președintele i-a îndemnat pe reprezentanții Armatei să contribuie activ la acest proces de transformare și modernizare, să continue să pregătirea la cele mai înalte standarde, pentru perfecționare și să își consolideze abilitățile în concordanță cu standardele NATO, „inclusiv prin valorificarea instruirii în comun cu camarazii aliați aflați în țara noastră, pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și de apărare”, mulțumind militarilor pentru devotamentul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în tot ceea ce facpentru apărarea țării”. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite