Grindeanu anunță sancționarea parlamentarilor PSD care nu votează eliminarea pensiilor speciale

0
Publicat:

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a susținut că parlamentarii PSD care nu vor vota proiectul pentru desființarea pensiilor speciale pentru aleșii Legislativului vor fi sancționați.

FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

  Întrebat în cadrul unui interviu pentru Digi24 dacă vor fi sancționați parlamentarii PSD care votează împotriva proiectului pentru desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari, Sorin Grindeanu a răspuns afirmativ.

„Nu doar la asta, știți foarte bine că PSD a sancționat orice derapaje de acest tip”, a subliniat Grindeanu. 

Desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, în dezbaterea Camerei Deputaților 

Noul proiect pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor intră în dezbaterea comisiilor, urmând să fie votat luni, într-un plen comun al Parlamentului. 

Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor va da raport pe inițiativa legislativă pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, joi,  într-o ședință care începe de la ora 10.00.  

Social-democrații au anunțat la începutul lunii depunerea în Parlament a unui nou proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Liderul interimar al Camerei Deputaților a susținut atunci că „este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii”. 

Problema controlului de constituționalitate pentru eliminarea pensiilor speciale 

Anul trecut, în luna mai, Curtea Constituțională lua o decizie prin care eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor era declarată neconstituțională, ceea ce a permis ca din iunie 2022 acestea să reintre în plată. Iar odată cu reintrarea în plată, și numărul pensiilor speciale a crescut treptat. Dacă în septembrie 2022, numărul acestor beneficiari era de 820, în decembrie numărul a crescut la 829, iar la începutul lunii mai numărul ajunsese la 843 de pensionari speciali, care au trecut cel puțin un mandat prin Parlament.

În prezent, 585 de foști deputați beneficiază de pensii speciale, în timp ce 258 de beneficiari sunt deputați, potrivit unor răspunsuri primite de „Adevărul” de la Cameră și de la Senat. În primele patru luni ale anului, 8 foști parlamentari și-au depus dosarul și le-a fost acceptat pentru a beneficia de pensie specială, dintre cei care au fost la Camera Deputaților. Pe de altă parte, la Senat, de la începutul anului și până la oferirea răspunsului, la începutul lunii mai, încă șase persoane își depuseseră dosarul și primiseră aprobarea pentru o pensie specială.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite