Firea a semnat o declaraţie de integritate. În 2014 CNCD a sancţionat-o pentru discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat joi că, la solicitarea Coaliţiei ''România curată'', a semnat o declaraţie de integritate, printre criterii regăsindu-se faptul că nu a fost implicată în infracţiuni de corupţie sau promovarea de discurs discriminatoriu, bazat pe ură.

Gabriela Firea a anunţat pe Facebook că, la solicitarea Coaliţiei ''România curată'', a semnat ''fără nicio reţinere'' declaraţia de integritate propusă de aceasta, în calitate de candidat la funcţia de Primar General al Bucureştiului.

''Prin prezenta, declar pe propria răspundere că îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele criterii de integritate: nu sunt şi nu am fost implicată în comiterea de infracţiuni sau cazuri de corupţie, nu am fost condamnată şi nici nu sunt trimisă în judecată pentru astfel de fapte; nu sunt şi nu am fost implicată în obţinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate şi nici în cazuri de conflict de interese'', se arată în declaraţia semnată de Firea.

Conform documentului, candidatul PSD arată că nu este şi nu a fost implicată în migraţii politice/traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcţii publice.

''Nu sunt şi nu am fost implicată în promovarea unor valori, poziţii sau proiecte care contravin statului de drept; nu am ocupat funcţii de conducere în fostul PCR, nu am fost informator (informatoare) şi nu am făcut parte din fosta Securitate, nu sunt şi nu am fost ofiţer, agent sau angajat/colaborator în orice formă în actualele servicii secrete; nu am promovat şi nu promovez discurs discriminatoriu, bazat pe ură'', mai specifică Gabriela Firea în declaraţia pe care a semnat-o la iniţiativa Coaliţiei ''România curată''.

Pe data de 19 noienmbrie 2014, Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării (CNCD) a sancţionat-o cu avertisment pe senatorul Gabriela Firea, pentru afirmaţia despre familiile fără copii şi a condamnat public astfel de declaraţii, apreciind că sunt discriminatorii şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor.

"Afirmaţiile doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, senator în Parlamentul României, făcute în cadrul conferinţei de presă de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la următoarele declaraţii: «Nu eşti un om complet fără să creşti un copil (...)", «Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate şi au înfiat (...) pentru că un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viaţa celor din jur, pentru că se gândeşte la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt.", (...) "poţi să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere" (…), "În toate statele civilizate, cei care doresc să ajungă preşedinţi provind din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii. Toate familiile din România nu au aceste aspiraţii să ne conducă pe noi toţi ceilalţi, românii, laolaltă". Totodată, la întrebarea unui jurnalist prezent la conferinţa de presa - «Deci asta ar fi un defect pentru un viitor preşedinte?», doamna senator a răspuns: «Categoric», reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situaţiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", a argumentat CNCD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite