Economiile la buget, doar din vorbe. 4.000 de noi angajați la stat într-o singură lună

0
Publicat:

Ultimele date publicate de Ministerul de Finanțe privind numărul de posturi ocupate în instituțiile statului, adică pentru mai 2023, arată că într-o singură lună au fost angajate în sectorul public peste 4.000 de noi persoane.

După mii de noi angajări la stat, Coaliția vrea reducerea posturilor FOTO Inquam Photos
După mii de noi angajări la stat, Coaliția vrea reducerea posturilor FOTO Inquam Photos

1.283.709 posturi erau ocupate la stat în luna mai, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Finanțelor Publice, referitoare la numărul celor care sunt angajați la stat. Față de luna precedentă, aprilie, sunt cu 4.395 de posturi ocupate în plus, când erau 1.279.314. Este a treia lună consecutivă de creștere, mai fiind și luna în care, exact la mijlocul ei, a fost adoptată o ordonanță de urgență prin care se luau mai multe măsuri, inclusiv suspendarea angajărilor la stat. Însă și această suspendare avea unele excepții, în special în ceea ce privește personalul din educație și sănătate. 

Diferența lunii aprilie față de martie era 2.260 de angajați în plus, după o altă diferență de 470 de noi posturi. Cei mai mulți bugetari sunt în administrația publică centrală, adică 819.794 de posturi ocupate. În aprilie, numărul posturilor ocupate în administrația publică centrală era de 816.393.

Pe de altă parte, în administrația locală erau, la nivelul lunii mai, 463.915 posturi ocupate. În luna aprilie, erau doar 462.921 de angajați. 

Principalele categorii  

Cei mai mulți angajați pe care îi are un minister este cel al Educației, 295.734 de persoane, confor, posturilor ocupate, cu o mică augmentare față de luna precedentă, când erau 295.688 de posturi ocupat. Recent, exact personalul din Educație a fost în stradă timp de aproape trei săptămâni, pentru a cere măriri salariale. Presat de numărul mare de greviști, Guvernul a adoptat o ordonanță care prevedea o creștere a salariilor medii, de la 1 iunie, cu 25%, prime pentru dezvoltarea profesională în fiecare an, pe 5 octombrie, în valoare de 1.500 de lei pentru personalul didactic și 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Al doilea minister ca număr de angajați este cel al Internelor, cu 126.835 de posturi ocupate. În luna anterioară erau 125.184 de posturi ocupate. Prin urmare, avem o diferență de 1.651 de noi posturi ocupate de la o lună la alta.  Următoarele categorii bugetare sunt angajații din Ministerul Apărării Naționale, cu 72.288 de posturi ocupate (față de 72.037, în luna anterioară) și cei din Ministerul Sănătății, cu 18.241 de posturi ocuoate (față de 18.225, în aprilie).

Ordonanța austerității a vizat stoparea angajărilor

Ordonanța austerității, adoptată la jumătatea lunii mai de Guvernul Ciucă, avea printre prevederi și oprirea angajărilor la stat, cu excepția domeniilor Educație și Sănătate, iar în cazuri bine motivate, puteau fi aprobate și memorandumuri ale altor instituții. Ultima dată când Executivul luase asemenea măsuri, pentru perioada iunie - decembrie 2022, guvernanții au avut grijă să ocolească prevederile prin adoptarea pe bandă rulantă de memorandumuri la ministere, astfel încât să poată fi angajați noi oameni.

Chiar dacă teoretic angajările sunt oprite, în numeroase instituții publice pot fi văzute anunțuri privind organizarea de concursuri sau de interviuri pentru a fi completate schemele de personal. 

Clasa politică de la guvernare e restantă și cu evaluarea secretarilor de stat, în condițiile în care diminuarea promisă nu a avut încă loc.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite