Diana Şoşoacă, Dumitru Coarnă şi alţi parlamentari au discutat cu ambasadorul Rusiei despre neutralitate şi negocieri de pace la Bucureşti. Cum a reacţionat PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Diana Şoşoacă, Dumitru Coarnă (PSD), Mihai Lasca şi Francisc Tobă s-au întâlnit miercuri, 30 martie, cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti. Parlamentarii români şi-au exprimat deschiderea pentru negocieri de pace în „Casa Poporului” şi o eventuală poziţie de neutralitate a ţării noastre, în contextul războiului din Ucraina. Preşedintele PSD a anunţat că va propune excluderea lui Dumitru Coarnă din partid.

UPDATE - Social-democratul Dumitru Coarnă a declarat joi, pentru News.ro, că a fost surprins de anunţul lui Marcel Ciolacu. 

„Propunerea dumnealui o respect, dacă aceasta este dorinţa dumnealui sau a partidului. M-a luat prin surprindere şi pe mine acest lucru. Eu nu am nicio problemă dacă PSD doreşte să mă excludă, domnul Ciolacu. Foarte bine. Respect decizia. Chiar m-a luat prin surprindere. O să rămân independent, dacă voi exclus. Nu am niciun proiect, nu am discutat cu nimeni”, a declarat Coarnă, potrivit sursei citate.

Întrebat care a fost motivul întâlnirii cu ambasadorul Rusiei, parlamentarul social-democrat a explicat că au dorit să transmită un mesaj de evitare a războiului. 

„Am folosit diplomaţia şi mesajul nostru era să evităm războiul. Mesajul nostru funcţionează în acelaşi spirit al valorilor euroatlantice”, a punctat deputatul.


Parlamentarii care au discutat cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, despre o eventuală neutralitate a României şi negocieri de pace în ţara noastră, în contextul războiului din Ucraina, sunt trei foşti parlamentari AUR şi unul înscris pe listele PSD.

Diana Şoşoacă, Mihai Lasca şi Francisc Tobă sunt foşti parlamentari AUR, în prezent independenţi, după ce au fost excluşi din partidul condus de George Simion. În schimb, Dumitru Coarnă face parte din Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare. 

Potrivit Mainnews.ro, întâlnirea a avut loc la solicitarea parlamentarilor români, iar aceştia ar fi prezentat prezentat o aşa-zisă „poziţie de neutralitate” a României şi i-ar fi propus ambasadorului Rusiei organizarea unor negocieri de pace la Bucureşti, în „Casa Poporului”.

Am avut o întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse, domnul Valeri Kuzmin, pe tema memoriului legat de pacea de la Bucureşti. Am trimis tuturor ambasadelor implicate şi ambasadei SUA. Singurii care ne-au invitat au fost cei de la Ambasada Rusiei. Acolo am discutat poziţia noastră, în sensul neimplicării României în război. Ne-am exprimat deschiderea că, dacă consideră că se poate, să discutăm despre pace la Bucureşti, în Casa Poporului, că avem spaţiu”a declarat Dumitru Coarnă pentru Mainnews.ro.

Parlamentarul social-democrat a subliniat că România ar trebui să rămână neutră în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, iar sprijinul oferit ucrainenilor să fie doar unul umanitar.

„Ca să am o părere trebuie să vorbesc cu toate părţile. Aşteptăm şi invitaţia celor din Ucraina. Am vorbit la telefon şi urmează să ne vedem. Ca idee, eu sunt împotriva războiului, nu aduce nimic bun. Războiul aduce numai moarte, probleme economice, sociale… Noi ne-am exprimat poziţia de neutralitate, că nu ne implicăm militar ne implicăm doar umanitar şi ne-am exprimat disponibilitate pentru negocieri de pace la Bucureşti. Ambasadorul Kuzmin ne-a spus că, deocamdată, negocierile se desfăşoară în Turcia”, a mai afirmat Coarnă, potrivit sursei citate.

Reacţia PSD

Purtătorul de cuvând al PSD, Ştefan Radu Oprea, a declarat că acţiunea deputatului Dumitru Coarnă a fost una individuală, iar partidul nu a fost implicat. „Sunt convins că a fost pe persoană fizică. O acţiune individuală care nu a avut din partea PSD, nu cred că a avut cineva din PSD cunoştinţă de intenţiile domnului deputat (n.r. – Dumitru Coarnă”, a explicat reprezentantul PSD, potrivit publicaţiei citate.

Ulterior, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va propune excluderea lui Dumitru Coarnă din partid.

„Voi propune excluderea domnului deputat Dumitru Coarnă din Partidul Social Democrat, în prima şedinţă a conducerii partidului. Acţiunile domnului Coarnă sunt total contrare viziunii PSD despre democraţie, libertate şi drepturile fundamentale. PSD este un partid pro-european, care a avut un rol decisiv în aderarea României la Uniunea Europeană şi NATO şi care condamnă ferm agresiunea armată a Ucrainei de către Federaţia Rusă”, a scris liderul PSD, joi, pe Facebook. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite