Coaliția amână interzicerea cumulului pensie - salariu de stat. Cum face Guvernul economii SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Coaliției au decis într-o ședință tensionată care sunt măsurile prin care vor face economii în sistemul public. Printre acestea se numără stoparea angajărilor la stat sau reduceri de cheltuieli cu 10%. Interzicerea cumulului pensie-salariu de stat se amână.

FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

UPDATE: Liderii Coaliției au hotărât că o persoană să poate face parte maxim dintr-un consiliu de administrație sau dintr-un consiliu de supraveghere.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut în cadrul întâlnirii Coaliției de Guvernare să nu fie tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile în sistemul public, potrivit surselor „Adevărul”.

Liderii Coaliției au decis stoparea angajărilor la stat și la 10% reducere la cheltuielile de la bunuri și servicii. 

În ceea ce privește cumul pensie cu salariu, Coaliția a decis că aceasta nu se poate face prin Ordonanță de Urgență, fiind motive de neconstituționalitate. Liderii PNL-PSD și UDMR au precizat că aceasta măsură trebuie făcută prin lege.

De asemenea, potrivit surselor „Adevărul” din Coaliție, UDMR se opune interzicerii cumulării pensiei cu salariul de la stat. Argumentelor unioniștilor este că această modificare nu va trece de Curtea Constituțională. 

Aplicarea măsurii interzicerii cumulului pensie-salariu de stat prin lege presupune o durată mai mare de timp până la implementare.

În Parlament se află două inițiative legislative de interzicere a cumulării pensiei cu salariu de la stat. Ambele sunt pe filieră liberală, una dintre acestea fiind, de fapt, un proiect de lege al Guvernului Cîțu.

Noile modificări la interzicerea cumulului pensie cu salariu de stat

Potrivit surselor „Adevărul”, este încă neclar dacă vor fi trecuți la interdicție și foștii militari și polițiști. Mai exact, nu este clar dacă la pensiile date în urma unor legi speciale se aplică interdicția cumulării pensiei, partea care nu ține de contributivitate, cu salariul. 

Subiectul a fost abordat în cadrul unei discuții între premierul României și președintele PSD, la Palatul Victoriei. Cei doi oficiali au discutat pe tema măsurilor finale care ar trebui incluse în ordonanța privind reducerea cheltuielilor statului, potrivit surselor „Adevărul”.

Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit luni dimineață la Palatul Victoria, pentru a discuta mai multe subiecte importante și presante ale Coaliției. De la această întâlnire a fost absent liderul UDMR Kelemen Hunor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite