Dan Marinescu, la Adevărul Live, despre bătălia prezidenţială: „Iohannis are cele mai mari şanse pe zona dreptei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Marinescu, redactor şef Adevărul a discutat cu Liviu Iolu, editor Adevărul, despre ultimul sondaj de opinie realizat de INSCOP Research. În urma lui a reieşit că 37,1% din români au foarte multă încredere în primarul Sibiului, Klaus Iohannis El este urmat în clasament de Victor Ponta (36,4%) şi de Sorin Oprescu (32,3%)

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Klaus Iohannis este eternul candidat la funcţii în Guveern. Lucrurile trebuie corelate cu alte sondaje, la cel care se referă la ce fel de preşedinte îşi dores românii. Românii vor un preşedinte cât mai neimplicat politic. Iohannis este la PNL, dar este perceput mai degrabă ca tehnocrat. Nu-l vedem implicat în viaţa de partid, de aici aura asta de independent politic.

Remus Ştefureac, director INSCOP: După patru săptămâni de criză politică provocată de ruperea USL, am constat o tendinţă descendentă, legată de indicatorul notorietate. Am constatat că ponderea celor care nu-l cunosc pe Klaus Iohannis s-a redus cu trei procente care s-au transformat în încredere. Un alt lucru evidenţiat de măsurători este că Iohannis nu a preluat din bajul negativ pe care îl duce Antonescu, ca urmare a ruperii USL.

O altă explicaţie, vorbim de mitul Iohannis. Germania se situa pe locul întâi în simpatia celorlalte ţări. Este vorba de mitul neaţului. Dacă se asocia mai puternic cu PNL şi va dispărea aura aceea de tehnocrat va pierde din simpatizanţi. Se hrăneşte din imaginea de independent deocamdată. După un an de guvernare, Victor Ponta pierde 3, 4 puncte.

D. Marinescu: Dacă ne referim la campania din prezidenţiale din 2009 a lui Oprescu, a fost dezastruoasă. Nu a înţeles ce trebuie să facă şi a luat 2%. Isărescu era în topul încrederii în 2009, dar nu a reuşit să transforme încrederea în voturi. Goerge Maior este cel mai necunoscut. Iohannis este o mare aşteptare, un procent mare de nehotărâţi se duce către el.

Lumea caută o personalitate care să-i dea încredere şi să reprezinte speranţa pentru ani care vor urma la Preşedinţie. Dacă va deveni candidat, va trebui să iasă la bătaie şi s-ar putea să vedem alte cifre. Pare în momentul ăsta o soluţie o rocadă între Antonescu şi Iohannis. Totul trebuie să pornească de la Antonescu şi de la PNL. Şansele lui Iohannis ar creşte dacă ar fi candidatul dreptei, sprijinit şi de celelalte partide.

Tandemul de pe locul I este ilogic şi imposibil: Victor Ponta - preşedinte, Klaus Iohannis - premier. Nu s-a încercat şi invers să vedem cum ar fi fost. Tot dintr-un sondaj care se află pe site-ul adevarul.ro erau posibile finale prezidenţiale. Victor Ponta câştiga în toate variantele: cu Antonescu, Emil Boc, Răzvan Ungureanu. şi Cu Iohannis câştiga la o diferenţă mică. Sondajele arată că Iohannis are cele mai mari şanse pe zona dreptei.

Şi alegerile europarlamentare sunt legate de prezidenţiale, îşi măsoară forţele, apoi intră în negocieri pentru prezidenţiale.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite