Cum arată lista REPER la alegerile europarlamentare. Lista de obiective a formațiunii

0
Publicat:

Europarlamentarul Dacian Cioloş a anunțat luni că va deschide lista candidaţilor REPER pentru Parlamentul European. Fostul premier a afirmat că are „ambiţia de a răsturna toate calculele electorale” ale celorlalte formațiuni, deși partidul său nici măcar nu ar face pragul de 5%, conform sondajelor.

Cioloș, la lansarea listei candidaților REPER la alegerile europarlamentare Foto: captură de ecran
Cioloș, la lansarea listei candidaților REPER la alegerile europarlamentare Foto: captură de ecran

Suntem un partid care participă prima dată în alegeri, partidul REPER, dar avem pe listă și avem aici în spate, oameni care au deja multă experienţă şi în politică şi în societate şi în mediul antreprenorial. Și intrăm în aceste alegeri cu ambiţia de a răsturna toate calculele electorale pe care şi le fac unii, cu tot felul de liste comasate şi fuzionate, tot felul de carteluri politice care au impresia că pot manipula deciziile pe care cetăţenii le vor lua atunci când se vor duce la vot. Vorbesc aici de cartelul politic PNL-PSD, de extremiştii de la AUR, şi aşa mai departe, care până acuma au intenţionat să obţină susţinere electorală prin manipulare şi  prin tot felul de calcule politice care se fac în laboratoarele consultanţilor. Poate că nu suntem cotaţi, deocamdată, cu mari şanse, pentru că suntem un partid nou, dar suntem hotărâţi să muncim pentru România în Uniunea Europeană, mai ales că venim cu o experienţă deja din acest punct de vedere", a declarat Dacian Cioloş, în cadul unei conferinţe de presă susţinută, luni, la Palatul Parlamentului.

Dacian Cioloș a afirmat că REPER are: „cea mai bună echipă de candidaţi pentru Uniunea Europeană, oameni care au dovedit deja că ştiu să reprezinte România cu demnitate şi cu eficienţă la nivel european, dar avem şi oameni care nu au mai făcut până acum politică, însă au decis să facă acest pas şi să aducă şi energie şi spirit proaspăt de pe teren”.

Cioloș: Voi deschide lista partidului REPER pentru alegerile europarlamentare

Fostul premier a precizat că a fost ales să deschidă lista REPER pentru alegerile europarlamentare.

„Colegii au decis ca eu să deschid lista partidului REPER pentru aceste alegeri și vreau să vă spun pe scurt trei lucruri pentru care mă angajez deja în fața dvs. în măsura în care voi fi ales în Parlamentul European. În primul rând, să contribui la o influenţă a României în Uniunea Europenă, deja în 2019 am fondat şi am condus grupul Renew Europe în Parlamentul European, al treilea grup ca mărime şi primul grup ca influenţă în Parlamentul European. Împreună cu colegii europarlamentari în acest grup am adus bani şi fonduri europene pentru România, atât prin PNRR, cât și prin (...) fondul pentru o tranziție justă. pe toate aceste programe financiare am avut  o influență directă a conținutului acestor programe. Am avut un rol decisiv şi în combaterea corupţiei şi decizii privind combaterea corupţiei la nivel european, am avut o influenţă directă în activitatea eficientă a Parchetului European, cu numirea primului procuror şef european din România, dar şi pe alte proiecte legislative pe care colegii mei au lucrat - Directiva Europeană Anticorupţie, mecanismul de condiţionare a Fondurilor Europene de respectarea a statului de drept. Vrem în continuare să creştem influenţa României la nivel European şi să transformăm România dintr-o țară care stă pe margine prin reprezentanții ei executivi (...), într-un stat membru care să producă reguli şi să producă viziune la nivel european", a spus Cioloş.

Dacian Cioloș a menționat că dezvoltarea unor zone precum Roşia Montană,  este unul dintre obiectivele pe care REPER le propune în Parlamentul European.

"Unul din cele 10 puncte pe care REPER le propune în Parlamentul European este legat şi de dezvoltarea unor zone precum Roşia Montană, zonă aflată în patrimoniul mondial UNESCO. Din punctul nostru de vedere, a fi în Uniunea Europeană înseamnă a merge acolo cu anumită identitate, cu anumite valori pe care să le susţinem şi să le promovăm la nivel european şi credem că astfel de proiecte şi astfel de zone, cum e şi Roşia Montană, care sunt nu doar un patrimoniu valoros al României şi un element de identitate pentru România, dar sunt şi partea patrimoniului european, şi va trebui să găsim soluţii, pentru că astfel de zone să se poată dezvolta direct şi cu fonduri europene şi să nu mai depindem de decizii fluctuante ale unor partide care sunt sau nu sunt la guvernare pentru a putea dirija fonduri europene pentru astfel de zone cum e şi Roşia Montată", a mai spus europarlamentarul.

Sprijinul pentru Republica Moldova

Cioloș a afirmat că un alt obiectiv al formațiunii este „Moldova unită cu România în Uniunea Europeană”. Al treilea mare obiectiv care din punctul meu de vedere poate să fie chiar un proiect de ţară pentru următorii 10 ani este este Moldova unită cu România în Uniunea Europeană. Am făcut multe lucruri ca Moldova să capete statutul de țară candidată (...) Și eu cred că până în 2030 Republica Moldova poate să fie pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană şi a fi astfel unită cu România în Uniunea Europeană", a mai spus fostul premier.

Copreședinta Reper, eurodeputata Ramona Strugariu a afirmat că candidații REPER sunt „oameni fermi, integri și muncitori".

Un lucru pe care România l-a făcut poate pentru prima dată în istoria ei în această configuraţie a PE şi cu această delegaţie a fost să ridice fruntea foarte sus şi să fie pe harta verde a influenţei politice europene. Am decis împreună, pentru că nu Bruxelles-ul decide ceea ce face şi unde se află România astăzi, a fost o contribuție comună. Iar grupul politic Renew Europe a cărui lider a fost Dacian Cioloș este cel care a așezat de fiecare dată decizia în direcția ei finală. (...) Suntem oameni fermi, suntem oameni integri, suntem oameni muncitori", a spus Ramona Strugariu, adăugând că lista REPER respectă paritatea de gen și cotele de tineri, în primii 10 candidați aflându-se trei tineri.

Iar europarlamentarul Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER a afirmat că este inadmisibil ca România să fie pe primul loc din Europa la sărăcia în rândul copiilor.

"Avem o listă excelentă și că avem deja multe realizări pe care le-am avut în această legislatură și venim să continuăm această muncă bună pe care am facut-o. (...) Partidul REPER are, în acest moment, o privire unică asupra spectrului politic şi asupra realităţii din România. Noi spunem din capul locului că în acest moment România are o mare problemă, nu putem să ne imaginăm viitorul, suntem într-o permanentă criză, într-o permanentă încercare de a captura statul şi resursele pentru viaţa de zi cu zi a celor care în acest moment guvernează şi au pus mâna pe ţară. (...) Este absolut inadmisibil ca România să fie pe primul loc din Europa la sărăcia în rândul copiilor", a spus Dragoş Pîslaru.

Pe lista REPER pentru alegerile europarlamentare se regăsesc actualii europarlamentari Dacian Cioloş, Ramona Strugariu și Dragoş Pîslaru, deputaţii Oana Cambera, Andrei Lupu, Andreea Leonte, Simina Tulbure și Ana-Maria Boghean,  dar şi cercetătorul fizician Cristian Presură și profesorul universitar clujean Ciprian Mihali.

Reamintim că Dacian Cioloș a deschis lista USR-PLUS pentru europarlamentare în 2019. PLUS a fuzionat în 2020 cu USR iar în 2022, Cioloș a plecat cu scandal din partid, după ce fusese ales la șefia Uniunii, în confruntarea cu Dan Barna.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite