Control AEP. USR, cea mai mare amendă dată unui partid parlamentar. AUR, cea mai mare sumă confiscată

0
Publicat:

În urma controlului Autorității Electorale Permanente din anul 2022, USR a primit cea mai mare amendă dată unui partid parlamentar, în timp ce AUR este partidul cu cea mai mare sumă confiscată. De la amenzi nu au scăpat nici partidele din coaliție, PSD și PNL.

USR este partidul care a primit cea mai mare amendă în urma controlului AEP FOTO: Inquam Photos
USR este partidul care a primit cea mai mare amendă în urma controlului AEP FOTO: Inquam Photos

Potrivit situației sancțiunilor aplicate formațiunilor politice în anul 2022, cu ocazia misiunilor de control referitoare la respectarea prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate de formațiunile politice în anul 2021, USR este partidul parlamentar cu cea mai mare sumă amendată, 30.000 de lei. De asemenea, partidului i-a fost confiscată suma de 15721,88 de lei.

Partidul Uniunea Salvați România a încălcat art. 3 alin (8) și art. 25 alin (2) din Legea 334/2006. Mai exact, USR a încălcat articolul care prevede că partidele politice și organizațiile teritoriale ale acestora au obligația de a-și organiza contabilitate proprie, conform reglementărilor contabile aplicate și articolul care prevede că este interzisă folosirea veniturile provenite din subvenții de la bugetul de stat pentru alte destinații decât cele prevăzute în articolul anterior.

AUR este partidul parlamentar cu cea mai mare sumă confiscată, fiind vorba despre suma de 60.443,37 de lei. De asemenea, partidul a primit și o amendă de 15.000 de lei.

Partidul Alianța pentu Unirea Românilor a încălcat art. 49 alin (5), art. 3 alin (8), art. 6 alin (8), art. 11 alin (1), art. 38 alin (1), art. 43 alin (1) din Legea 334/2006 și art. 2 alin. (1) lit. a din Hotărârea de Guvern 10/2016. Mai exact AUR a încălcat articolul care prevede că contabilitatea partidelor politice se organizează și se conduce la nivel național și județean, conform prevederilor Legii contabilității nr. 82/1991; articolul care prevede că partidele politice și organizațiile teritoriale ale acestora au obligația de a-și organiza contabilitate proprie, conform reglementărilor contabile aplicabile. 

De asemenea, AUR a încălcat mai multe articole referitoare la efectuarea de donații, cum ar fi obligația de a solicita o declarație pe propria răspundere privind respectarea unor condiții impuse sau prevederea prin care se cere că la primirea unei donații este obligatorie verificarea și înregistrarea identității donatorului.

Partidul condus de George Simion a încălcat și articolul care prevede că cheltuielile aferente campaniei electorale pot fi efectuate doar din anumite conturi, dar și articolul care prevede că Autoritatea Electorală Permanentă poate solicita documente și informații pentru a verifica legalitatea veniturilor și cheltuielilor partidelor politice. Din HG 10/2016 AUR a încălcat articolul care constituie contravenții în cazul în care partidele politice au utilizat alte surse de venit decât cele prevăzute în Legea nr. 334/2006.

Amenzi și pentru partidele din Coaliție

În urma controlului Autorității Electorale Permanente din anul 2022 au fost amendate și partidele care alcătuiesc coaliția de guvernare. 

Partidul Social Democrat a fost amendat cu suma de 15.000 de lei și i-a fost confiscată suma de 12.518,32 de lei pentru încălcarea mai multe articole din Legea 334/2006. În timp ce PNL a fost amendat cu suma de 25.000 de lei și i-a fost confiscată suma de 6.708,05 lei. 

Ambele partide din coaliție au încălcat articolul care prevede aducerea la cunoștința AEP a oricărei modificări a datelor privind finanțarea activității partidului sau a campaniei electorale, în cel mult 45 de zile de la data producerii acestora și articolul care prevede obligația de a prezenta Autorității Electorale Permanente toate documentele și informațiile solicitate în termen de 15 zile de la data solicitării.

De asemenea, ambele partide au obținut venituri din subînchirierea spațiilor primite pentru organizarea birourilor parlamentare, fără ca valoarea chiriei lunare prevăzute în contractul de subînchiriere să depășească valoarea chiriei lunare prevăzute în contractul de închiriere încheiat cu autoritățile locale și au încălcat obligația de a-și organiza contabilitate proprie. 

În plus, PNL a încălcat art. 11 alin 1 care prevede verificarea și înregistrarea identității donatorului la primirea unei donații. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite