Continuă cearta PSD-PNL pe tema atacurilor reciproce din Coaliție

0
0

PSD și PNL se acuză de atacuri reciproce al căror efect este destabilizarea Coaliției. Temele de dispută sunt diverse, de la creșterea pensiilor până la funcția vacantă de ministru al Apărării.

Deși la guvernare împreună, PSD și PNL se iau la trântă public FOTO Colaj / Mediafax
Deși la guvernare împreună, PSD și PNL se iau la trântă public FOTO Colaj / Mediafax

Vreau să fie respectați colegii mei și să nu fie atacaţi pe nedrept. Să nu ni se ceară înlocuiri pe nedrept, fiindcă în acel moment parteneriatul nostru va lua sfârşit”, a cerut Marcel Ciolacu, la alegerile PNL Buzău. Singurul care intră în categoria celor înlocuiți este Vasile Dîncu, care și-a dat demisia de la Apărare, dar care a anunțat public tensiunile cu șeful statului.

Președintele Camerei Deputaților a precizat că „nu Partidul Social Democrat şi nu ministrul actual al Finanţelor este de vină de datoria publică imensă lăsată de către alte guverne”. „Eu m-am săturat de ei şi le spun că voi reacţiona la fel până când vor recunoaşte adevărul”, a completat Ciolacu.

Șeful PSD i-a ironizat și pe Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, pentru că nu vorbesc cu datele pe masă. „Ce ştiu eu de la ministrul Finanţelor este că pentru o mărire de 10% a pensiilor, pe care o văd mai mult decât necesară, trebuie 11 miliarde lei. Acum se vorbeşte despre o mărire de 15%. Cu alte cuvinte, domnul prim-ministru şi poate Preşedintele României au mai multe informaţii decât mine de la Ministerul de Finanţe şi înseamnă că ne permitem o anvelopă de 16,5 miliarde”, a afirmat Ciolacu, alegerile PSD Dolj.

Șeful PSD l-a ironizat de curând și pe Rareș Bogdan, „un Nea Ion de la raion”, după ce prim-vicepreședintele PNL a cerut social-democraților să fie maturi și să vină cu o propunere de ministru al Apărării.

Rareș Bogdan: Ne duce la exasperare

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a precizat că reacțiile lui Ciolacu și ale altor PSD-iști sunt cauzate de scăderea în sondaje și a cerut să oprească atacurile.

Să înceteze cu atacurile că ne vor aduce și pe noi la exasperare, ne vom pierde răbdarea (...) Noi ne dorim să continuăm o guvernare stabilă pentru România, dar nu ne vom lăsa călcați în picioare și umiliți. Coaliția va continua dar va fi într-un continuu „hâr-mâr” și nu va face bine României, noi nu am atacat partenerii de guvernare. Să înceteze să ne mai atace”, a precizat Bogdan, într-o intervenție la DIGI24, explicând faptul că mai ales el și Alina Gorghiu sunt luați la țintă.

La rândul său, Alina Gorghiu, a reiterat faptul că PNL vrea să crească pensiile cu 15% și l-a ironizat pe Ciolacu. „Problema pensiilor trebuie rezolvată rapid. Mi-aș dori să vă mobilizare din partea tuturor partidelor, dar mi-ar dori și o comunicare onestă către români, fără fente oratorice. Am văzut zilele trecute din partea PSD niște informații eronate în spațiul public pe tema pensiilor, probabil echipa de comunicare a lui Marcel Ciolacu a greșit discursul, pe fondul oboselii”, a precizat șefa interimară a Senatului, la o întâlnire de partid din Hunedoara.

În schimb, la o întâlnire cu liderii locali din Argeș, Alina Gorghiu a subliniat că PNL nu e de acord cu trecerea de la cota unică la sistemul de impozitare progresiv, așa cum solicita Ciolacu, într-o intervenție, la alegerile PSD Bacău.

În toată cearta politică a intrat și Dan Motreanu, prim-vicepreședinte al PNL care de obicei e mai rezevrat în declarații. „Mă așteptam ca domnul Ciolacu – ca un bun socialist – creștin practicant, să îl compare mai degrabă cu Ioan Gură de Aur. Despre Rareș Bogdan se pot spune multe, dar nu și faptul că nu este un bun orator. Este o calitate pe care nimeni nu i-o poate contesta. De asemenea, se pare că, mai nou, și predicțiile îi ies lui Rareș Bogdan, atât cu pensiile speciale – din păcate mult mai târziu de 30 zile, cât și cu promisiunea creșterii pensiilor cu 15% și a salariului minim la 3.000 de lei, măsuri pe care sunt sigur că și domnul Ciolacu și le dorește”, a afirmat Motreanu, la o întâlnire cu liberalii din Giurgiu, potrivit Mediaflux.

Cele două măsuri se pot întâmpla pentru că până la sfârșitul anului, Guvernul Ciucă va propune reformarea sistemului în baza contributivității și reducerea inechităților din sistemul de pensii, dar și pentru că, după vizita și negocierea făcută de Premierul Nicolae Ciucă la Bruxelles inclusiv cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, s-a propus ajustarea unor jaloane din PNRR, precum și înlocuirea limitei de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru pensii, cu un alt indicator, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale, un indicator de disciplină financiară”, a continuat Dan Motreanu.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri