Comasarea alegerilor din iunie pică, urmează discuții pe cea din toamnă-iarnă

0
Publicat:

Zarurile au fost aruncate în ceea ce privește primele runde de alegeri, urmând să fie la termen. În schimb, o nouă idee referitoare la comasare este cea a parlamentarelor cu prezidențialele, însă ar trebui consens privind dacă turul I sau II al celor pentru alegerea șefului statului, susțin sursele

PNL și PSD nu au reușit să bată palma FOTO Inquam Photos
PNL și PSD nu au reușit să bată palma FOTO Inquam Photos

Varianta comasării europarlamentarelor cu localele, care era presantă din punct de vedere al calendarului pentru actele normative și derularea procedurilor, a căzut, fiind șanse infime ca PSD și PNL să se răzgândească vineri.

Liberalii deja au dat aseară semnalul evident pentru toți liderii din teritoriu, în ședința de Birou Politic Național, luând decizia amânării Consiliului Național al partidului, care sâmbătă ar fi trebuit să valideze intern calendarul electoral, cu tot cu comasarea europarlamentare-locale, și să fie dat semnalul de luptă. Peste o mie de primari și lideri locali fuseseră inițial convocați.

Însă ședința PNL a fost mai degrabă una de răbufnire față de modul cum au fost duși cu zăhărelul de PSD, partid pe care îl credeau gata să accepte fără condiții suplimentare comasarea din iunie. „Aseară a fost o atmosferă mohorâtă, pentru că mai ales conducerea era supărată că nu a ieșit treaba cu comasarea din iunie. Doar printr-o minune ar putea să se răzgândească PSD-iștii, dar nimeni nu mai crede asta”, a precizat un lider din Biroul Politic al PNL.

Pe de altă parte, unii liberali văd și partea ceva mai plină a paharului. Mai precis, au mai mult timp la dispoziție pentru găsirea de candidați la municipiile reședință de județ și la șefiile de Consiliu Județean, poziții importante, dar pentru care nu există o apetență prea mare în județele controlate de PSD.

PSD vrea și ar putea fi pe primul loc la toate alegerile

Potrivit informațiilor „Adevărul”, imediat va începe o altă discuție: comasarea parlamentarelor cu prezidențialele. Însă aici, pentru moment, viziunile sunt diferite. PNL ar înclina spre varianta turului I al prezidențialelor cu parlamentarele, PSD ar vrea al doilea tur, la liberali fiind vorba mai ales de obținerea unui număr de voturi care să-i bage în finală, în timp ce PSD vrea să câștige după 20 de ani fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Din acest motiv, social-democrații se și încolonează în spatele lui Ciolacu și nu se gândesc la alți candidați (din partid sau externi), fiind de părere că „planetele se aliniază pentru un an cu victorii PSD pe bandă rulantă”, după cum a punctat un vicepreședinte al formațiunii pentru „Adevărul”.

Iar datele arată că, parțial, social-democrații au dreptate. Deocamdată nu sunt în pericol să iasă pe doi la europarlamentare, la locale nu au fost niciodată întrecuți la număr de primari, iar inclusiv la parlamentare, la număr de mandate au ieșit și pe locul doi, dar la voturi au fost tot primii, din 1990 până în prezent. Ce le mai lipsește este să dea și un președinte, pentru că de la Ion Iliescu încoace, toți candidații lor – Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta și Viorica Dăncilă – au pierdut.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite