Ciucă va merge la șefia Senatului după rocada premierilor. Cum e văzută rotativa guvernamentală SURSE

0
Publicat:

Premierul României nu are  de gând să rămână în Guvernul Ciolacu, pe o funcție de ministru al Apărării, ci va alege șefia Senatului, funcție oricum vacantă, susțin surse guvernamentale.

Premierul Nicolae Ciucă va merge cel mai probabil la șefia Senatului FOTO gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă va merge cel mai probabil la șefia Senatului FOTO gov.ro

Potrivit informațiilor „Adevărul”, Nicolae Ciucă nu are de gând să revină la șefia Ministerului Apărării Naționale, mai ales după ce a ocupat funcția de premier al României. „E o chestiune de principiu” ar fi spus liderul de la Palatul Cotroceni, potrivit surselor citate. 

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă e dispus să meargă la șefia Senatului, o funcție vacantă, în prezent Alina Gorghiu fiind vicepreședintă cu atribuții de președinte. Prin urmare, și procedural ar fi mai ușor pentru a merge pe a două poziție în stat. 

La nivel de executiv sunt trei scenarii luate în calcul în ceea ce privește modul cum va decurge schimbarea de premieri. Prima ar fi ca rocada premierilor să fie exact așa cum e prevăzut în protocolul de colaborare. 

Al doilea scenariu este ca negocierile să fie „tărăgănate”, până are loc o înțelegere între forțele politice pe anumite ministere. Un al treilea scenariu luat în calcul este acela ca discuțiile pe tema noului guvern să fie amânate aproape până spre toamnă dacă cei implicați nu dau dovadă de „responsabilitate politică”. 

Legat de rămânerea în funcția de premier a lui Ciucă, surse guvernamentale susțin că nimeni nu i-a spus acest lucru, nefiind probleme în preluarea funcției de către Marcel Ciolacu. Liderul de la Palatul Victoria nu vede posibilă nici ajungerea la alegeri anticipate, o tema uneori apărută în spațiul public. „Nu zic că e imposibil, dar e exagerat de greu de organizat”, ar fi opinia lui Ciucă. 

Ciolacu speră și el liniște

Șeful PSD a dat asigurări în cadrul unui interviu penntru Europa FM că rotativa guvernamentală se va face lin și rapid. Totodată, Marcel Ciolacu a subliniat că este convins că în luna mai, atunci când ar trebui să aibă loc rocada, va fi analizată activitatea fiecărui ministru.

„Avem un acord stiut de un an și jumătate. facem pentru că este un acord politic și trebuie și noi să dăm dovadă că ne ținem cuvântul după 32 de ani, noi politicienii. Domnul Ciucă o să meargă în Legislativ și eu o să merg în Executiv. Rotația va fi foarte rapidă și lină și va avea rațiuni în primul rând statale, nu politice. (...) Este un exercițiu democratic pe care îl facem”, a spus Marcel Ciolacu într-un interviu pentru Europa FM.

Marcel Ciolacu a mai afirmat, referitor la faptul că în Comisia Europeană s-a decis să fie  alocată României suma de doar 10,05 milioane euro, din rezerva UE, drept compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, mai puţin decât Bulgaria şi Polonia, că „vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat” ministrul Agriiculturii, Petre Daea. 

„Vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat. Până atunci să lăsăm ministerele şi miniştrii să funcţioneze. Sunt ferm convins că în luna mai vom face pe fiecare ministru în parte o analiză concretă”, a explicat Ciolacu. 

Tandemul PSD-PNL

În privința unui posibil tandem la alegerile din 2024, șeful PSD a explicat că o alianță ar oferi perspective actualei Coaliții. „Dacă vrem să dăm o perspectivă acestei coaliții, ar fi o alianță”, a mai explicat șeful social-democraților.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite