Ciolacu: Mi-aş dori ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi lăsa o ţară pradă iar Rusiei

0
0

Preşedintele PSD a afirmat, joi seară, că şi-ar dori ca România să se unească cu Republica Moldova, susținând că aceasta este calea „mai scurtă” pentru ca țara vecină să intre în Uniunea Europeană.

Marcel Ciolacu și președinta Rep. Moldovei, Maia Sandu FOTO Twitter M.Ciolacu
Marcel Ciolacu și președinta Rep. Moldovei, Maia Sandu FOTO Twitter M.Ciolacu

Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm... Lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu? (...) Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura 10 ani de zile cel puţin... Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România”, a spus Ciolacu la RTV, potrivit Agerpres.

În context, liderul social-democraţilor a spus că îşi doreşte varianta mai scurtă. „Eu mi-aş dori categoric varianta mai scurtă, ca România să se unească cu Republica Moldova. (...) Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei (...). Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi ca şi al românilor din România- UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. (...) Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal, nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a mai spus Marcel Ciolacu.

O treime din cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu România dacă ar fi organizat acum un referendum în această privință, conform unui sondaj publicat de Institutul de Politici Publice de la Chișinău. Mai precis, unirea Republicii Moldova cu România este susținută de 35% dintre moldoveni, în timp ce 47,4% au declarat că ar vota împotrivă. Sondajul a fost realizat pe un eșantion 1.132 de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3%.

Maia Sandu: Mulţumim României că ne rămâne aproape

Maia Sandu, a transmis joi, cu prilejul Zilei Naţionale a României, un mesaj de felicitare adresat tuturor românilor, în care a mulţumit României pentru sprijin.

De 1 Decembrie, este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simţim recunoştinţă faţă de lucrurile bune făcute de români acasă şi pretutindeni în lume, şi să împărtăşim de ce iubim România", a declarat şefa statului în mesajul adresat la recepţia organizată marţi, 29 noiembrie, de Ambasada României la Chişinău.

Şefa statului a mulţumit României şi pentru susţinerea puternică acordată Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. „Moldova priveşte către România cu recunoştinţă şi speranţă. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună şi că vom reuşi să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României. Şi pe o parte, şi pe cealaltă a Prutului, oamenii îşi doresc să trăiască în pace şi libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Mulţumim României că ne rămâne aproape", a mai spus preşedintele Maia Sandu în mesajul său.

Până în prezent, Nicolae Ciucă a fost mai prudent în atitudinea față de Chișinău, preferând să vină cu politici punctuale prin care să ajute autoritățile vecine. Inclusiv Klaus Iohannis a avut reacții moderate pe tema Chișănăului, diferite față de cele ale fostului președinte, Traian Băsescu, celebru pentru discursul unionist de-a lungul anilor.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite