Ciolacu: Pentru reforma pensiilor speciale nu va fi dată o ordonanță peste noapte

0
Publicat:

Liderul PSD susține că Guvernul nu va da peste noapte o ordonanță de urgență privind pensiile speciale sau modificările de pensionare ale angajaților din armată, poliție, jandarmerie sau a magistraților.

Ciolacu susține că nu va exista o ordonanță peste noapte pentru pensiile speciale FOTO: Facebook
Ciolacu susține că nu va exista o ordonanță peste noapte pentru pensiile speciale FOTO: Facebook

„Nu va exista o ordonanța dată peste noapte în ceea ce privește pensiile speciale sau modificările de pensionare. Nimeni nu își va permite să dea peste noapte o astfel de ordonanță. Obligația în PNRR este de a venit cu un proiect de lege, avizat de toți miniștri, apoi el va intra în dezbatere în Parlament. Îmi asum cele declarate, nu va exista peste noapte o ordonanță de urgență, astfel încât magistrații, militarii, polițiști sau jandarmii să se trezească cu regulile jocului schimbate peste noapte”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă susținută la Hala Laminor.

În ultimele săptămâni în spațiul public s-a discutat pe tema concluziilor Raportului Băncii Mondiale, instituție care asigură consultanță pentru Ministerul Muncii în elaborarea reformei pensiilor speciale, adică aducerea lor în zona contributivității. Printre recomandări sunt și creșterea vârstei de pensionare pentru cei care în prezent ies la o vârstă fragedă, cum ar fi magistrații sau cei care provin din structurile de forță, în condițiile în care pot ajunge lejer să îndeplinească toate condițiile de pensionare de obicei la vârsta de 50 de ani, în timp ce un salariat normal, care nu beneficiază de legi speciale, iese la 63 (dacă e femeie) sau 65 (dacă e bărbat).

Grindeanu: Trebuie eliminate anomaliile

Sorin Grindeanu susține că pensiile speciale trebuie reglementate astfel încât pensia să nu mai fie mai mare decât salariul. Vicepremierul a menționat și că pensionările la vârsta de 40 de ani ar trebui limitate.

„În acest moment este o lege prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, la cei actuali, că foștii au câștigat în instanță. Eu susțin și am susținut că trebuie eliminate anomaliile din pensiile spciale. Nu e normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când erai în câmpul muncii. Aceste anomalii în mod clar trebuie eliminate. Eu mai spun că mi se pare un pic cam mult, dar e părerea mea. Aceste pensionări la 40 de ani ar trebui să ne uităm mai atent. Sunt de acord dacă au fost în câmp de bătălie, în război, în Afganistan, eu cred că au fost situații speciale, dar și acolo nu mi se pare normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când munceai”, a declarat membrul PSD la interviurile Digi24.

Ministrul PSD a precizat că o delegație a Comisiei Europene se află în aceste zile la Guvern pentru a discuta printre altele și subiectul pensiilor speciale.

„Știu că în aceste zile există discuții și e venită o delegație de la Comisia Europeană la guvern, nu doar pe acest subiect, ci și pe altele urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă la Bruxelles, urmând ca aceste lucruri să fie clarificate”,a declarat acesta, potrivit Digi24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite