Ciolacu: Parteneriatul Strategic cu SUA este și va rămâne unul dintre pilonii politicii externe și de securitate a României

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, marți, în cadrul întrevederii cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților, că parteneriatul strategic cu SUA este și va rămâne un pilon al politicii externe și de securitate a României.

Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanții  Comitetului pentru forțe armate. Foto X
Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanții Comitetului pentru forțe armate. Foto X

Ciolacu a avut în cadrul vizitei sale de lucru din SUA, o întrevedere cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților, co-președinții Mike Rogers și Adam Smith.  

Prim-ministrul a mulțumit, cu această ocazie, pentru dialogul politic bilateral, precum și pentru contribuția Congresului Statelor Unite ale Americii la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. De asemenea, a subliniat importanța dezvoltării și aprofundării acestui parteneriat pe mai multe domenii, precum apărarea, securitatea, energia, comerțul și investițiile.

În cadrul discuțiilor cu congresmenii americani, șeful Guvernului a transmis situația din regiunea Europei de Est, respectiv evoluțiile de securitate din Marea Neagră și Orientul Mijlociu.  Dialogul a vizat și sprijinul României pentru Ucraina și Republica Moldova, consolidarea forțelor NATO în regiunea Mării Negre, creșterea prezenței militare a SUA în România, precum și oportunitățile bilaterale în domeniul apărării.

Parteneriatul nostru Strategic cu SUA este și va rămâne unul dintre pilonii politicii externe și de securitate a României. Țara noastră rămâne o sursă de stabilitate în regiunea Mării Negre și va contribui în continuare la consolidarea și apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește partenerii din regiunea Mării Negre, Ciolacu a amintit vizita delegației Guvernului român la Kiev pentru prima ședință comună a cabinetelor român și ucrainean. În plus, premierul a subliniat importanța deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Vilnius din iulie 2023 pentru securitatea și stabilitatea flancului estic al Alianței.

Ciolacu a prezentat un posibil parteneriat al României cu companiile americane din industria de apărare

Marcel Ciolacu a avut o întrevedere și cu reprezentanți ai industriei de apărare din Statele Unite ale Americii, respectiv de la compania Lockheed Martin. Șeful Executivului a subliniat importanța colaborării cu companiile americane în evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională de apărare.

Lockheed Martin este un jucător important în piața globală de apărare cu care dorim să extindem colaborarea pentru realizarea de proiecte complexe în diverse domenii, prin transfer de tehnologie la cele mai înalte standarde”, a afirmat șeful Executivului.

Prim-ministrul este în a treia zi a vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii împreună cu o delegație  guvernamentală din care fac parte ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Economiei, Radu Oprea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite