Bușoi, discuție cu premierul Coreei de Sud, pe tema colaborării României cu Seulul în mai multe domenii

0
0

Eurodeputatul Cristian Bușoi prezentat discuțiile purtate cu premierul Coreei de Sud pe tema aprofundării colaborării între Seul și București în domeniul nuclear și al bateriilor.

Cristian Bușoi și premierul Coreei de Sud FOTO Arhivă Cristian Bușoi
Cristian Bușoi și premierul Coreei de Sud FOTO Arhivă Cristian Bușoi

Conduc zilele acestea o Delegație a Parlamentului European în Coreea de Sud, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Agenda de lucru include o serie de întâlniri la nivel înalt, dar și cu reprezentanți ai industriei și companiilor europene care au activitate în Coreea”, a precizat Cristian Bușoi, într-un comunicat de presă.

În marja acestei vizite am discutat, astăzi, împreună cu colegii mei, cu premierul Coreei de Sud, Han Duck-soo despre un parteneriat între UE și Coreea în domeniul semiconductorilor și al energiilor curate și despre întărirea relațiilor bilaterale. Și UE și Coreea sunt decise să facă toate eforturile necesare pentru a accelera tranziția către un sistem energetic curat. Aceasta este soluția atât pentru atingerea țintelor climatice pe care le avem, cât și pentru atingerea independenței energetice, în cazul Europei”, a mai punctat europarlamentarul român. 

Cristian Bușoi a menționat că statul asiatic și-a manifestat disponibilitatea să investească în sistemele de energie din UE. „În timpul discuțiilor, premierul Coreei de Sud a subliniat și dorința țării sale de a investi în sistemele nucleare de energie și de a colabora cu țările din Uniunea Europeană, care sunt interesate să dezvolte proiecte în acest domeniu. România, cu oportunitățile sale foarte mari pe care le oferă în domeniul energiei, ar putea avea un beneficiu clar din parteneriate concrete cu industria sud-coreană pentru a atrage investiții în domeniul bateriilor și tehnologiilor de captare a carbonului”, a conchis eurodeputatul român.

Acordul de liber schimb între UE și Coreea de Sud

Din 2011, acordul comercial dintre UE și Coreea de Sud a eliminat taxele vamale pentru aproape toate produsele. De asemenea, a eliminat multe alte obstacole din calea exportului de produse din UE, cum ar fi automobilele, produsele farmaceutice, produsele electronice și substanțele chimice. Multe servicii între UE și Coreea de Sud au fost, de asemenea, deschise investitorilor și întreprinderilor.

Potrivit datelor Comisiei Europene, acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud elimină 98,7 % din tarifele pentru comerțul cu mărfuri.

În ceea ce privește relația țării noastre cu Coreea de Sud, România este de Parteneriat Strategic. Declaraţia Comună privind stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Republica Coreea a fost semnată de preşedinţii celor două ţări, la Seul, la 8 septembrie 2008, cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui României. România este prima țară din UE care a stabilit relaţii la nivel de parteneriat strategic cu Republica Coreea.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite