Aurescu, discuții cu omologul din Republica Macedonia de Nord. Statul preia președinția OSCE

0
Publicat:

Șeful diplomației române i-a urat succes omologului din Republica Macedonia de Nord, în contextul preluării președinției Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), într-un moment marcat de agresiunea militară ilegală a Rusei împotriva Ucrainei.

Ministrul a lansat o invitație la București pentru omologul din Macedonia de Nord FOTO Mediafax
Ministrul a lansat o invitație la București pentru omologul din Macedonia de Nord FOTO Mediafax

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 8 februarie 2023, o convorbire telefonică cu omologul din Republica Macedonia de Nord, Bujar Osmani. Discuția a avut loc în contextul preluării de către Republica Macedonia de Nord a Președinției în Exercițiu (PiE) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), într-un context dificil, marcat de agresiunea militară ilegală a Rusei împotriva Ucrainei”, a informat conducerea MAE într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, „șeful diplomației române i-a urat succes colegului său pe durata acestui mandat important și a salutat prioritățile mandatului pe care Republica Macedonia de Nord și le-a stabilit”, dând asigurări privind sprijinul deplin al României pentru realizarea priorităților, inclusiv prin preluarea, în 2023, de către România, a Președinției Comitetului de Securitate al OSCE.

De asemenea, „ministrul Osmani a mulțumit pentru contribuția și susținerea României, precum și pentru exercitarea de către România a Președinției Comitetului de Securitate al OSCE, respectiv de către ambasadorul român Viorel Moșanu a funcției de Reprezentant Special pentru Caucazul de Sud al Președintelui în Exercițiu al OSCE”. 

„La solicitarea părții macedonene, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat pe larg evaluarea părții române cu privire la situația din Republica Moldova, cu accent pe contextul de securitate, inclusiv războiul împotriva Ucrainei și multiplele crize care se suprapun în țara vecină, cele mai grave fiind cea economică și energetică. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat sprijinul amplu oferit de România cetățenilor Republicii Moldova, pe toate componentele, inclusiv pentru parcursul european al Republicii Moldova și realizarea reformelor democratice”, a mai arătat sursa citată. 

Vizită la București

Totodată, potrivit sursei citate, „ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că OSCE ar trebui să continue să gestioneze cu prioritate tematica conflictelor prelungite și a menționat importanța menținerii misiunii OSCE în Republica Moldova și a continuării unei activități eficiente a OSCE în acest stat”.

De altfel, ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul macedonean și de sprijinul pe care România va continua să îl acorde Republicii Macedonia de Nord în parcursul său de aderare la UE, transmițând mulțumiri pentru „cooperarea eficientă în cadrul NATO și mai ales pentru participarea militarilor din Republica Macedonia de Nord în structurile aliate de pe teritoriul României, ceea ce reprezintă o contribuție concretă la întărirea securității Flancului Estic al NATO”, invitându-l pe omologul din Macedonia de Nord într-o vizită la București, acceptată de Bujar Osmani. Cei doi șefi ai diplomațiilor au convenit că ar urma să viziteze trupele de pe teritoriul României și să discute subiectele de pe agenda OSCE, în vederea aprofundării cooperării bilaterale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite