Aurescu, despre parlamentarii români care s-au întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti: „Demersul nu are o valoare oficială”

0
0
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că demersul celor patru parlamentari români care s-au întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti nu are o valoare oficială. Aurescu a explicat că în zilele noastre neutralitatea „nu mai presupune o imparţialitate perfectă”, ci „o atitudine de sprijin pentru victimă”.

Bogdan Aurescu a declarat că decizia celor patru parlamentari români de a discuta cu ambasadorul rus Valeri Kuzmin despre neutralitatea ţării şi eventuale negocieri de pace la Bucureşti, în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina, nu implică poziţia statului român.

„Cred că nici nu merită foarte multe comentarii un astfel de demers, care nu are nici un fel de valoare oficială, fără nici un fel de, să spunem, mandat din partea autorităţilor statului, deci nu exprimă decât eventual poziţia personală a acelor persoane”, a explicat ministrul, vineri, la RFI.

Ministrul de Externe a explicat cum poate fi înţeleasă neutralitatea unui stat în cazul unui conflict contemporan.

„Dacă discutăm despre fondul problemei, adică despre ce înseamnă o poziţie de neutralitate într-un conflict armat contemporan, este clar că avem de-a face cu un agresor, care este Federaţia Rusă, care în mod ilegal foloseşte forţa armată împotriva Ucrainei, care este statul victimă şi orice stat care este terţ faţă de conflict, deci nu este implicat direct în conflict, are obligaţia de a ajuta victima şi nu de a menţine o situaţie de perfectă neutralitate. În Dreptul internaţional contemporan, neutralitatea nu mai presupune o imparţialitate perfectă faţă de părţile diferendului, ci presupune o atitudine de sprijin pentru victimă”, a punctat Aurescu.

Parlamentarii care au discutat cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, în contextul războiului din Ucraina, sunt trei foşti parlamentari AUR şi unul înscris pe listele PSD.

Diana Şoşoacă, Mihai Lasca, Francisc Tobă şi Dumitru Coarnă (PSD) s-au întâlnit miercuri, 30 martie, cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti. Parlamentarii români şi-au exprimat deschiderea pentru negocieri de pace în „Casa Poporului” şi o eventuală poziţie de neutralitate a ţării noastre. Ulterior, Preşedintele PSD a anunţat că va propune excluderea lui Dumitru Coarnă din partid.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite