Aurescu a cerut noi sancțiuni pentru Rusia la reuniunea B9 de la New York

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe a cerut la o reuniune în formatul Bucureşti 9, organizată la New York, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar și continuarea sprijinului pentru Ucraina.

Bogdan Aurescu vrea noi sancțiuni pentru Rusia FOTO Mediafax
Bogdan Aurescu vrea noi sancțiuni pentru Rusia FOTO Mediafax

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 20 septembrie, la o reuniune a miniștrilor de externe în Format București 9 (B9) desfășurată la New York, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU. La reuniune au participat opt miniștri și un adjunct de ministru din statele aliate de pe Flancul Estic, membre ale Formatului B9, precum și Wendy Sherman, adjunctul Secretarului de Stat al SUA. În cursul aceleiași zile, șeful diplomației române a avut consultări bilaterale cu Wendy Sherman, adjunctul Secretarului de Stat al Statelor Unite”, se arată într-un comunicat al MAE.

În cadrul discuțiilor din Formatul B9, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat desfășurarea consultărilor aliaților de pe Flancul Estic, care este foarte utilă inclusiv pentru pregătirea reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, pe care ministrul Aurescu o va găzdui la București, în perioada 29 – 30 noiembrie, moment care va marca o etapă-cheie în evaluarea implementării rapide a deciziilor Summitului de la Madrid, în special în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic.

Totodată, Aurescu a salutat organizarea acestor consultări din marja segmentului la nivel înalt al AG ONU cu participarea SUA, aspect care reconfirmă unitatea și solidaritatea transatlantică și angajamentul ferm al SUA față de securitatea întregului teritoriu aliat. În acest sens, ministrul a evocat utilizarea B9 ca instrument util de coordonare transatlantică în toată perioada de după declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la cele mai recente evoluții din Ucraina și la impactul acestora asupra securității europene și euroatlantice. A evidențiat faptul că prioritatea trebuie să constea în continuarea măsurilor de sprijin multidimensional pentru Ucraina și a celor de presiune asupra Rusiei, inclusiv printr-un nou pachet de sancțiuni. A pus accentul pe importanța tragerii la răspundere a Rusiei, prin intermediul instrumentelor de drept internațional. Șeful diplomației române a evidențiat, totodată, presiunea generată de crizele energetică și alimentară și a arătat că menținerea solidarității și unității europene și euroatlantice este esențială. În ceea ce privește Centrala nucleară de la Zaporizhzhia, a subliniat necesitatea demilitarizării zonei și a evitării creării unei noi situații de conflict prelungit”, mai arată sursa citată.

Sprijin pentru Republica Moldova

Ministrul Bogdan Aurescu a amintit aliaților reuniți în acest format sprijinul acordat de România Republicii Moldova, inclusiv prin rezultatele foarte bune ale primei reuniuni a Trilateralei miniștrilor de externe din România, Republica Moldova și Ucraina, care a avut loc la Odesa, la 15 septembrie 2022, și care a avut ca scop consolidarea rezilienței celor doi parteneri, cu accent pe domeniul securității energetice pentru sprijinirea reformelor în vederea integrării europene.

A evidențiat, de asemenea, necesitatea ca la nivelul comunității internaționale să fie avute în vedere măsuri concrete de sprijin pentru toate regiunile lumii afectate de criza alimentară generată de Rusia.

Discuții cu adjunctul secretarului de stat al SUA

În cadrul discuției șefului diplomației române Bogdan Aurescu cu adjunctul secretarului de stat al Statelor Unite, Wendy Sherman, cei doi oficiali au apreciat ritmul și substanța dialogului bilateral în acest an aniversar pentru relația bilaterală România-SUA marcat de împlinirea celor 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic. Întrevederea de lucru a avut loc în continuarea coordonării strânse dintre România și Statele Unite pe teme strategice, la toate nivelurile, în actualul context de securitate.

Șeful diplomației române a subliniat necesitatea menținerii unei coordonări strategice strânse între România și Statele Unite, inclusiv pentru promovarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre, care are importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.

De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat eforturile complexe depuse de România pentru gestionarea efectelor războiului, cu accent pe gestionarea situației refugiaților și pe facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene, demersuri extrem de apreciate de interlocutorul american.  De asemenea, a evidențiat și importanța proiectelor nucleare civile dintre România și SUA, în ceea ce privește Centrala nucleară de la Cernavodă și proiectul bazat pe tehnologia reactoarelor modulare mici. Totodată, a prezentat rezultatele Trilateralei de la Odesa, care s-a concentrat pe creșterea interconectivității în domeniul energiei electrice între cele trei țări.

Întărirea prezenței militare a SUA

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, de asemenea, aprecierea pentru creșterea prezenței militare a SUA în România și a evidențiat necesitatea consolidării, în continuare, a prezenței aliate pe întreg Flancul Estic, conform evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre și deciziilor recentului Summit NATO de la Madrid.

A subliniat importanța strategică a Mării Negre și necesitatea abordării acestei regiuni de o manieră coordonată și multidimensională, inclusiv prin luarea în considerare a situației altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv a Republicii Moldova.

A menționat, de asemenea, necesitatea finalizării eforturilor Administrației SUA pentru dezvoltarea unei Strategii pentru Marea Neagră și a reiterat disponibilitatea României de a oferi expertiza sa în definirea unei astfel de strategii.

Ridicarea vizelor, abordată

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat obiectivul prioritar al României privind accederea țării noastre în Programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind importanța deosebită a acestui subiect pentru cetățenii români.

Adjunctul secretarului de stat al SUA a apreciat în mod deosebit pentru sprijinul amplu oferit de România Ucrainei și altor parteneri afectați, precum Republica Moldova. De asemenea, a transmis mulțumirile Administrației SUA pentru contribuția substanțială a României la consolidarea siguranței alimentare la nivel global, prin creșterea volumului de grâne ucrainene care tranzitează țara noastră.

A fost reconfirmat interesul și angajamentul ambelor părți de a continua coordonarea apropiată pentru gestionarea actualei crize, precum și a eforturilor comune de consolidare a ordinii internaționale bazate pe reguli, a multilateralismului eficient, a protecției drepturilor omului și a democrației, inclusiv prin menținerea și consolidarea unității transatlantice în ceea ce privește sprijinul oferit Ucrainei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite