Alina Gorghiu, la Vilnius: Marea Neagră este butoiul cu pulbere al Europei. Ne aşteptăm ca intensitatea războiului hibrid să crească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele interimar al Senatului susține că NATO în ansamblu trebuie să ia atitudine împotriva războiului informațional, prin formularea unei strategii pentru Marea Neagră. Gorghiu a apreciat și că trebuie restabilită prezența maritimă aliată în Marea Neagră.

Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului FOTO: Facebook
Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului FOTO: Facebook

„Avem foarte multe de făcut, de la implementarea concluziilor Summitului NATO de la Madrid până la adresarea provocărilor viitoare. Ce se întâmplă de luni de zile în Ucraina este un strategic wake-up call. Pentru România, pentru Uniunea Europeană, pentru NATO. Iar una dintre cele mai presante probleme este Marea Neagră şi, de asemenea, Flancul estic în ansamblul său. Alianţa a recunoscut deja acest spaţiu drept zonă de interes strategic. Însă, în acest moment, Marea Neagră este butoiul cu pulbere al Europei! Ne aşteptăm ca intensitatea războiului hibrid din zonă să crească. Atât România, cât şi Republica Moldova acordă atenţie războiului informaţional care are loc. Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a anunţat, chiar săptămâna aceasta, o iniţiativă legislativă pentru înfiinţarea unui Centru Naţional pentru combaterea propagandei şi dezinformării alimentate de Federaţia Rusă. Acest nou tip de război este o ameninţare pentru toate statele de pe flancul estic al Alianţei. Şi chiar dacă ţinem lucrurile sub control, NATO în ansamblu trebuie să ia atitudine. Iar un mod sigur de a face asta este prin formularea unei strategii pentru Marea Neagră. Cu toţii îi simţim necesitatea", a declarat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Președinta interimară a Senatului a subliniat că „trebuie să restabilim prezența maritimă aliată în Marea Neagră”.

„Pentru că dacă Marea Neagră rămâne blocată, atunci trebuie să găsim noi moduri de a ajuta Ucraina. Reconstrucţia Ucrainei este dificilă fără securitate şi stabilite pe Flancul estic. Acest proiect este despre viitor. Dar acesta este momentul în care mecanismele internaţionale pentru susţinerea investiţiilor sunt create. Multe soluţii sunt discutate acum la nivel internaţional. Însă, indiferent de opţiune - asigurări de război pentru companii sau Fondul pentru Reconstrucţia Ucrainei - încrederea sectorului bancar internaţional este critică. Aceasta este o condiţie pentru acordarea sprijinului financiar tuturor companiilor care se vor implica în Ucraina”, a adăugat aceasta.

Alina Gorghiu a punctat că România va contribui la reconstrucția Ucrainei.

„Avem Portul Constanţa, o reţea rutieră şi feroviară care poate facilita transportul mărfurilor. Deja lucrăm la îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere. Şi am făcut mari progrese: anul acesta, România a deschis două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina. Totul trebuie să fie făcut corect încă de la început. Şi la cele mai înalte standarde internaţionale. OCDE, spre exemplu, a recunoscut la începutul acestui an Ucraina drept un potenţial membru în viitor. În acest punct, însă, trebuie să ne sortăm priorităţile. Principalul obiectiv al României la Summitul NATO de la Vilnius este asigurarea unui pachet de sprijin politic şi practic pentru Ucraina. Nu uităm. România rămâne angajată concluziilor Summitului de la Bucureşti din 2008: Ucraina şi Georgia, membrii în viitor ai Alianţei”, a declarat președinta interimară a Senatului.

Totodată, Alina Gorghiu a precizat și că Ucraina și Republica Moldova trebuie să meargă împreună pe calea europeană: „Este important ca, până la finalul acestui an, atât Ucraina şi Republica Moldova să poată începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Vrem să vedem o decizie în acest sens cât mai rapid posibil”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite