Adjunctul lui Orbán, declarație revizionistă de ziua tratatului de la Trianon: Am decis să începem reunificarea națiunii noastre
0Secretarul de stat adjunct pentru politică națională al premierului ungar, Viktor Orban, vorbește, cu ocazia a 103 ani de la Trianon, că maghiarii vor reunificarea națiunii, afirmația cu tentă revizionistă.
Potrivit hirado.hu, Péter Szilágyi, secretarul de stat adjunct pentru politică națională al lui Orban, a spus că decizia a fost luată în urmă cu 13 ani: „Nu vom permite granițelor naționale să ne despartă de compatrioții noștri. Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii”. Declarația a fost făcută la o ceremonie de predare a „Podului Apartenenței” în Porva, județul Veszprém.
„Conștiința de sine națională și speranța au dat putere maghiarilor prinși în afara granițelor țării după Trianon. Speranța este că va exista un viitor maghiar în bazinul carpatic”, a spus secretarul de stat adjunct al premierului.
La 4 iunie 1920 s-a semnat tratatul de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitatea sa de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Practic, este tratatul care punea capăt Primului Război Mondial, actul fiind considerat de Ungaria o mare nedreptate, pentru că 71% din teritoriul istoric al Regatului Ungariei a fost împărțit între noul stat Ungaria și vecinii săi.
„Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare că suntem responsabili pentru maghiarii de peste graniță ”, a mai punctat reprezentantul Guvernului de la Budapesta.
„Grație sprijinului rețelei de instituții educaționale din străinătate, 300.000 de copii pe an pot să primească o educație de calitate în limba maghiară în bazinul carpatic și peste tot în lume”, a mai spus oficialul.
Nici o săptămână de la ultimele provocări
Președinta Ungariei, Katalin Novak, a reușit la finalul vizitei în România să inflameze spiritele printr-o referire la așa-zisul Ținut Secuiesc, ceea ce a dus atât la reacții critice ale MAE român, dar și ale unor politicieni.
Totul a început după ce Katalin Novak, în urma vizitei la Șumuleu Ciuc, a publicat un video în care e cântată o strofă din „Imnul secuiesc“ și a lăsat și ultimul vers ca mesaj: „Nu lăsa să piară Ardealul, Dumnezeul nostru!“. Nu e la primul gest de așa natură. De exemplu, prima vizită ca șef de stat a fost una „turistică“, nu oficială, subliniind atunci faptul că ea nu a venit în România, ci în Transilvania.
Prima reacție în urma gestului făcut de președinta Ungariei a venit de la Ministerul Afacerilor Externe. „MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României“, se arată în comunicatul de presă al MAE.
„Resping cu fermitate gestul președintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei“, a punctat, la rândul său, Marcel Ciolacu, actual președinte al Camerei Deputaților și viitor premier.