Aderarea la Schengen. Nehammer, vizită în Bulgaria. Aurescu: Nu cred că se va schimba ceva

0
Publicat:

Cancelarul austriac se află astăzi în vizită în Bulgaria pentru a inspecta granița turco-bulgară. În replică, ministrul român de externe nu consideră că vizita va aduce schimbări în abordarea Austriei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Reacția ministrului Aurescu în urma vizitei cancelarului austriac în Bulgaria FOTO: Inquam Photos
Reacția ministrului Aurescu în urma vizitei cancelarului austriac în Bulgaria FOTO: Inquam Photos

„Tocmai am terminat o discuție foarte bună cu ministrul de externe al Germaniei. Germania ne susține ferm și activ și fac demersuri pe lângă toți factorii de decizie, inclusiv pe lângă Austria, Comisia Europeană. Și astăzi am discutat cu omologul suedez și m-a asigurat de consultările pe care urmează să le facă președinția suedeză cu toate statele membre. Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu seriozitate acest subiect”, a precizat ministrul Aurescu, într-o intervenție la Digi24.

Întrebat dacă sunt șase în prima parte a anului pentru aderarea la Schengen, Aurescu a amintit că trebuie să se finalizeze discuțiile demarate de președinția suedeză cu statele membre, precizând și că este o perioadă electorală în Austria.

De asemenea, ministrul a reluat situația Bulgariei, care trebuie să își rezolve problema legată de opoziția Olandei.

Referitor la vizita cancelarului austriac Karl Nehammer în Bulgaria, Aurescu susține că aceasta nu va schimba ceva în abordarea Austriei.

„Nu cred că această vizită poate să schimbe ceva, cancelarul a și anunțat că poziția rămâne aceeași. Pe de altă parte, noi am discutat cu ministrul austriac de externe, România este deschisă să vorbească cu Austria pentru a găsi un răspuns pentru solicitările pe care le-a adresat Comisia Europeană. Austria nu a cerut nimic României, ci Comisiei”, a explicat Bogdan Aurescu.

„Vizita mea de astăzi din Bulgaria este dedicată luptei comune împotriva imigrației ilegale. Austria este alături de Bulgaria în această privință. Trebuie să apăsăm pedala frânei pentru azil peste tot în Europa. Protejarea graniței externe trebuie să fie principala prioritate a Comisiei Europene”, a scris Nehammer pe Twitter, luni. 

Continuă ofensiva diplomatică pentru Schengen

Bogdan Aurescu susține că România se bucură în continuare de sprijinul statelor europene în procesul de aderare la spațiul Schengen. De la începutul anului, șeful diplomației române a început discuțiile cu omologii din statele europene pentru căutarea de sprijin în vederea aderării în acest an.

Ministrul Bogdan Aurescu a primit reconfirmarea sprijinului privind aderarea României la spațiul Schengen cât mai curând posibil din partea mai multor state europene. Printre țările care sprijină România se numără: Danemarca, Portugalia, Spania, Finlanda, Suedia, Polonia, Cehia, Italia, Belgia și Croația. Șeful diplomației române va continua discuțiile cu omologii săi din țările membre spațiul Schengen în vederea reconfirmării sprijinului acestora. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite