Carnea de pisică, delicatesă în meniul de Crăciun din Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele din carne de feline şi de câine se află pe meniul de Crăciun a 3% din populaţia Elveţiei. Câteva sute de mii de elveţieni se răsfaţă în secret cu „delicatese“ din carne de feline preparate cu ustoroi, vin sau cimbru, a dezvăluit recent o organizaţie pentru protecţia animalelor.

O petiţie semnată de 16.000 de oameni cere parlamentului din Elveţia interzicerea consumului de carne şi de pisică în această ţară. Potrivit Asociaţiei SOS Chats Noiraigue, 3% din populaţia Elveţiei, adică 240.000 de locuitori, se delectează în secret cu preparate din carne de feline, mai ales cu prilejul Sărbătorilor de iarnă. Cei mai mulţi dintre ei sunt din regiunile Lucernei, Jura, Appenzell şi cantonul Berna, dar nu există cifre oficiale privind cantitatea de carne de feline consumată.  

Legislaţia elveţiană este permisivă în privinţa consumului de animale domestice de orice fel. Comercializarea cărnii de pisică şi de câine nu este permisă, dar uciderea animalelor de companie se pedepseşte doar dacă le-au fost cauzate suferinţe inutile.

Abatoare de pisici nu există nicăieri în Elveţia, dar fermierii nu au o problemă în a-şi sacrifica felinele şi a le prepara apoi pentru masa festivă de Crăciun. În meniurile multor restaurante este listată şi carnea de cal, elveţienii consumând anual peste 2.500 de tone.

image

FOTO: Shutterstock

Carnea de câine este utilizată în principal pentru cârnaţi, iar grăsimea animalului împotriva reumatismului, în timp ce carnea de pisică este gătită precum cea de iepure, cu vin şi usturoi, gustul fiind asemănător iepurelui.

O carte despre mâncărurile tabu de pe Glob, publicată de Calvin Schwabe în 1970, detaliază o reţetă elveţiană de carne uscată de câine (Gedörrtes Hundefleisch), iar reporterii publicaţiei „The Independent“ au vorbit, în 2008, cu un fermier care povestea cum găteşte pisicile cu cimbru. „Nu e nimic ciudat la ea. Carnea e carne“, spunea atunci bărbatul. Dar, potrivit publicaţiei elveţiene „The Tages Anzeiger“, preparatul preferat al localnicilor este „mostbröckli“, gătit de obicei cu carne de vită sau cu şuncă marinată, dar în acest caz, se foloseşte carne de pisică ori de câine. „Nimeni nu ştie ce este când o prepari aşa“, a povestit un alt fermier.

Această practică barbară din Elveţia, populară în ţări precum China sau Vietnam, nu este singulară în Europa. În 2010, emisiunea culinară a lui Chef Beppe difuzată de un post TV italian a fost întreruptă brusc după ce bucătarul a inclus carnea de pisică într-o reţetă. „Dacă nu aveţi carne, omorâţi pisica“, a spus acesta. Ulterior, Beppe a explicat pentru CNN că preparatele din carne de pisică erau populare în Italia înaintea Primului Război Mondial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite