Uruguay, regina Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Celeştii“ au pus mâna pentru a 15-a oară pe trofeu, după ce au trecut în finală de Paraguay. 16 ani a aşteptat Uruguay pentru a triumfa iar în cea mai tare competiţie din America de Sud.

De duminică seară, Uruguay nu e doar regina Americii de Sud, dar şi cea mai titrată naţională din lume, alături de Argentina! Şi, ca Messi şi compania să aibă ce regreta, triumful „celeştilor" a venit chiar pe pământ argentinian. Precedenta victorie a Uruguay-ului în Copa America data din 1995, atunci când, pe teren propriu, a trecut de Brazilia în finală. De atunci, gazda primului Mondial din istorie a mai prins un loc doi, în 1999, şi un loc trei, în 2004.

Aşteptarea de 16 ani s-a sfârşit, duminică seară, când Uruguay s-a impus cu un 3-0 categoric în faţa Paraguay-ului, declanşând fiesta la Montevideo. Ieri-dimineaţă, eroii au fost luaţi pe sus de mii de fani încă de la Aeroportul Carrasco şi duşi pe „Centenary Stadium", arena unde s-a jucat prima Cupa Mondială, în 1930, şi care acum este monument istoric.

„Am câştigat cupa, a 15-a. Vreau să o dedic tururor antrenorilor şi jucătorilor care le-au luat pe primele 14. Vom savura victoria, dar acest succes nu ne oferă nicio garanţie pentru viitor, aşa cum nici Cupa Mondială (n.r. - din 2010) nu ne-a dat aşa ceva pentru Copa America", a spus selecţionerul Oscar Tabarez.

Ploaie de distincţii pentru campioni

Atacantul Uruguayului, Luis Suarez, a fost desemnat drept cel mai bun jucător al turneului din Argentina. Autor a patru goluri, fotbalistul lui Liverpool a strâns 31,7% din voturile fanilor şi ale jurnaliştilor. „Celeştii" au mai strâns şi alte distincţii. Sebastian Coates (20 de ani) a fost votat drept cel mai bun tănăr jucător, Diego Lugano a fost ales fundaşul competiţiei, iar Oscar Tabarez, cel mai bun tehnician. În plus, Uruguay a primit şi Trofeul Fairplay. 

Cele mai titrate naţionale din lume

Uruguay, 17 trofee  (15 Copa America şi 2 Cupe Mondiale)
Argentina, 17 trofee (14 Copa America, 2 Cupe Mondiale, 1 Cupa Confederaţiilor)
Brazilia, 16 trofee (8 Copa America, 5 Cupe Mondiale, 3 Cupa Confederaţiilor)

O ţară minusculă

Uruguay are o populaţie de 3,5 milioane de locuitori, iar 1,8 milioane dintre aceştia trăiesc în capitala Montevideo. Uruguay (176.000 de kilometri pătraţi) este penultima ţară din America de Sud ca suprafaţă. 70% din exporturile Uruguayului vin din zona agriculturii.

Uruguay 3
Muslera - M. Pereira, Lugano, Coates, M. Caceres - D. Perez (Eguren 70), Rios, A. Gonzalez, A. Pereira (Cavani 63) - Forlan, Suarez (Godin 87). Selecţioner:  Oscar Tabarez.

Paraguay 0
Villar - Piris, Da Silva, Veron, Marecos - Ortigoza, Riveros, V. Caceres (H. Perez 64), Vera (Estigarribia 64) - Valdez, Zeballos (Barrios 76). Selecţioner: Gerardo Martino.

Goluri: Suarez 11, Forlan 41, 89
Stadionul „El Monumental" (Buenos Aires): 55.000
Arbitru: Salvio Fagundes (Brazilia)

Cine sunt eroii echipei?

Fernando Muslera - Galatasaray a anunţat transferul acestuia de la Lazio, în timp ce portarul apăra la Copa America. Otomanii au plătit pentru el 12 milioane de euro, Muslera devenind astfel cel mai scump goalkeeper din istoria campionatului turc. 

Diego Forlan - Atacantul este ultimul reprezentant al familiei Forlan care a câştigat Copa America, după ce atât bunicul său, Juan Carlos Corazzo, cât şi tatăl său, Pablo, au ridicat trofeul deasupra capului.

Luis Suarez - În ianuarie 2011, Liverpool a plătit celor de la Ajax 26,5 milioane de euro  în schimbul atacantului. Astfel, Suarez a devenit cea mai costisitoare achiziţie din istoria „cormoranilor". El şi cei şase fraţi ai săi au fost crescuţi numai de mamă.

Diego Lugano - Fundaşul lui Fenerbahçe e cunoscut pentru că l-a bătut pe Emre Asik, la un derby cu Galatasaray, jucat la 12 aprilie 2009. În urma incidentului, el a primit o suspendare de cinci săptămâni.

Alvaro Pereira - Mijlocaşul lui Porto, care poate evolua şi ca fundaş, a făcut o gafă de proporţii în iunie. Pe pagina sa de Facebook, el a anunţat plecarea antrenorului său, Andre Villas-Boas, la Chelsea. Asta deşi părţile nu anunţaseră oficial mutarea! În drumul său spre fotbalul mare, Pereira a trecut şi pe la CFR, câştigând titlul la Cluj.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite