Tenisul, revoltat de excluderea ruşilor de la Wimbledon: Reacţii acide din partea ATP şi WTA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusul Andrey Rublev, un critic al războiului din Ucraina
Rusul Andrey Rublev, un critic al războiului din Ucraina

După ce în luna ianuarie am avut un Australian Open în care discriminarea s-a făcut pe baza vaccinării, acum vom avea un Grand Slam, Wimbledon 2022 (27 iunie – 10 iulie), în care discriminarea se va face pe baza naţionalităţii.

Tot ce e mult strică! Iată un proverb care descrie foarte bine ceea ce au făcut organizatorii de la Wimbledon când, brusc, au luat decizia de a ignora sancţiunile deja existente în tenis, în privinţa sportivilor din Rusia şi Belarus – steagurile lor au fost şterse – pentru a aplica alta. 

Concret, după cum au anunţat pe pagina oficială a turneului, britanicii vor refuza, în acest an, înscrierile tuturor sportivilor din Rusia şi Belarus!

Decizia e ciudată din două motive. În primul rând, tenisul e un sport individual, în care nu se joacă pentru ţară. Rusia şi Belarus au fost deja excluse din competiţiile de tenis rezervate echipelor naţionale. Vorbim despre Billie Jean King Cup, la fete, şi Davis Cup, la băieţi. 

Apoi, printre jucătorii care vor fi afectaţi de decizia organizatorilor Wimbledon sunt foarte mulţi care au condamnat deja, în mod public, agresiunea militară din Ucraina. Printre ei se află, de pildă, Andrey Rublev (8 ATP), care a scris „Nu războiului“ pe ecranul camerei, după un meci jucat, la Dubai. Nu e clar ce poate face mai mult un om ca Rublev şi de ce el trebuie să fie exclus acum de la un Grand Slam în care nici n-ar fi apărut pe teren cu însemnele Rusiei.

Având în vedere aceste detalii, e lesne de înţeles de ce atât ATP, cât şi WTA au condamnat vehement decizia organizatorilor de la Wimbledon.

Ce a anunţat ATP?

*Considerăm că decizia de a exclude jucătorii din Rusia şi din Belarus de la ediţia din acest an a turneului de la Wimbledon e nedreaptă şi poate crea un precedent dăunător sportului.

*Discriminarea bazată pe naţionalitate constituie o încălcare a acordului nostru cu Wimbledon, care transmite că accederea pe tablou se face doar pe baza clasamentului ATP.

*Sportul nostru e mândru că funcţionează pe principiile meritului şi corectitudinii, care spun că jucătorii concurează individual pentru a-şi câştiga locul la turnee pe baza clasamentului ATP.

Ce a anunţat WTA?

*WTA condamnă cu fermitate acţiunile întreprinse de Rusia şi invazia neprovocată a acesteia în Ucraina. Ne continuăm eforturile de ajutor umanitar pentru a sprijini Ucraina prin intermediul Tennis Plays for Peace.

*Cu toate acestea, suntem foarte dezamăgiţi de anunţul făcut de AELTC (n.r. - All England Tennis Club) şi al LTA (n.r. - Federaţia Engleză de Tenis) de a interzice sportivilor individuali din Rusia şi Belarus să participe la următoarele competiţii pe iarbă din Regatul Unit. 

*Un principiu fundamental al WTA e acela că sportivii individuali pot participa la evenimentele de tenis profesionist pe baza meritelor şi fără nicio formă de discriminare. Acest principiu e prevăzut, în mod expres, în regulamentul nostru şi a fost acceptat atât de AELTC, cât şi de LTA. Interdicţiile împotriva discriminării sunt, de asemenea, clar, exprimate în propriile reguli şi în regulile Grand Slam-urilor.

*Aşa cum WTA a declarat, în mod constant, sportivii individuali n-ar trebui să fie penalizaţi sau împiedicaţi să concureze din cauza locului de unde provin sau a deciziilor luate de guvernele ţărilor lor. Discriminarea şi decizia de a concentra o astfel de discriminare împotriva sportivilor care concurează pe cont propriu, ca indivizi, nu e nici corectă, nici justificată. 

*WTA va continua să aplice regulile sale pentru a respinge discriminarea şi pentru a se asigura că toţi sportivii pot concura la evenimentele din circuitul nostru, dacă se califică pentru a face acest lucru, o poziţie care, până la anunţul de astăzi, a fost împărtăşită de întregul tenis profesionist. WTA îşi va evalua următorii paşi şi ce măsuri pot fi luate în legătură cu aceste decizii

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite