Shuai Peng, interviu bulversant: Ce condiţii a pus pentru a vorbi şi ce fel de replici a oferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peng

În prima ei apariţie mediatică în faţa unor jurnalişti din Occident, vorbim despre trimişii ziarului francez „L'Equipe“ la Beijing, jucătoarea de tenis a lăsat impresia că a fost obligată să vorbească pe placul regimului chinez.

„Chinezării“. Iată un termen care poate descrie perfect, atât produse care ies din „Ţara Marelui Zid“, de o calitate îndoielnică de multe ori, cât şi interviuri după care rămân mai multe semne de întrebare decât răspunsuri.

Pentru că, potrivit BBC, întâlnirea care a avut loc, la Beijing, între ziariştii de la „L'Equipe“ şi Shuai Peng (36 de ani), nu doar că n-a clarificat acuzele lansate de ea la adresa unui fost vicepremier chinez, Zhang Gaoli, dar mai mult a lăsat senzaţia că declaraţiile lui Peng au fost atent pregătite, astfel încât să fie pe placul autorităţilor.

De ce această impresie? Din mai multe motive. Iată câteva detalii despre modul în care s-a derulat interviul obţinut de „L'Equipe“:

1. A fost nevoie de aprobarea Comitetului Olimpic Chinez.

2. Reprezentantul acestei instituţii a fost prezent în timpul interviului şi a asistat la dialogul care a avut loc într-o cameră de hotel.

3.  Ziarul „L'Equipe“ a fost obligat să pregătească, înainte de interviu, lista întrebărilor pentru Shuai Peng, iar această listă a fost analizată şi aprobată înainte de întâlnire. Cu precizarea că, după cum au explicat jurnaliştii francezi, ei au avut posibilitatea de a pune şi întrebări suplimentare, în timpul dialogului.

Aşadar, ce a ieşit după întâlnirea cu Shuai Peng, la Beijing? Iată câteva dintre declaraţiile date de jucătoarea de tenis.

Ce a spus Shuai Peng?

*A fost o mare neînţelegere. N-am zis niciodată că am fost agresată sexual. 

*Aş vrea să ştiu: de ce lumea şi-a făcut griji? N-am spus niciodată că cineva m-ar fi abuzat sexual.

*Postarea mea de pe Weibo (n.r. - o platformă chineză, similară cu Twitter) a dat naştere la o mare neînţelegere în afara Chinei. Sper ca, pe viitor, mesajul acelei postări să nu mai fie răstălmăcit. Şi sper să nu mai facem exagerări, în acest caz.

*Postarea de pe Weibo am şters-o eu (n.r. - a dispărut după o oră). Pentru că aşa am vrut. 

*Având în vedere vârsta mea, intervenţiile chirurgicale multiple pe care le-am avut şi faptul că pandemia m-a scos din circuitul feminin de mult timp, e puţin probabil să mă întorc la tenisul de performanţă. Pentru că va fi foarte dificil să-mi recâştig forma fizică de dinainte. 

Ce scrisese Shuai Peng la 2 noiembrie 2021?

O postare de 1.600 de semne în care, cu subiect şi predicat, l-a acuzat pe Zhang Gaoli (75 de ani), fost vicepremier chinez, de hărţuire sexuală.  

Postarea a detaliat relaţia care a existat între cei doi şi a făcut referire la un episod în care Gaoli ar fi forţat-o pe Shuai Peng să intreţină relaţii sexuale cu el. Postarea respectivă a devenit, imediat, virală, însă a dispărut după o oră!

Iată cum se poate traduce din chineză fragmentul din postarea pe care Shuai Peng îl cataloghează acum ca fiind „o mare neînţelegere“: 

*M-ai dus la tine acasă şi m-ai violat.

*M-ai dus la tine acasă şi m-ai obligat să facem sex.

*M-ai dus la tine acasă şi m-ai presat să am relaţii sexuale cu tine.

În interviul acrodat pentru „L'Equipe“, Shuai Peng n-a explicat cum o asemenea frază poate fi catalogată drept „o mare neînţelegere“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite