Rusia, medalia de aur în proba de dopaj! Detalii incredibile din raportul care demască sistemul şi reacţia ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Savinova, campioană olimpică la JO 2012 la 800 de metri apare pe lista neagră a raportului WADA FOTO AP
Maria Savinova, campioană olimpică la JO 2012 la 800 de metri apare pe lista neagră a raportului WADA FOTO AP

Un raport al Agenţiei Mondiale Antidoping scoate la lumină sistemul rus de dopare a atleţilor şi ascundere a dovezilor. Scandalul are ramificaţii uriaşe şi implică serviciile secrete din Rusia.

Propunerea comisiei care a elaborat raportul este excluderea Rusiei din toate competiţiile atletice majore pe o perioadă care să cuprindă şi Jocurile Olimpice de la Rio de anul viitor. O decizie în acest sens ar putea veni chiar la sfârşitul acestei săptămâni.
O comisie mandatată de Agenţia Mondială AntiDoping a elaborat un raport stufos despre dopajul atleţilor ruşi, un document care a întors pe dos lumea atletismului şi a pus la îndoială credibilitatea unei naţiuni desemnate să găzduiască şi în anii următori competiţii sportive de cel mai înalt nivel.
De unde a plecat totul
Un documentar difiuzat de postul german ARD în decembrie 2014 prezenta dopajul ca fiind politică de stat în Rusia. Aruncătoarea de disc Yevgenina Pecherina, suspendată 10 ani din toate competiţiile sportive, spunea că 99 la sută dintre atleţii ruşi folosesc substanţe interzise, iar maratonista Lilya Şobukhova susţinea că a plătit 450.000 de euro pentru a acoperi urmele unui test pozitiv. În urma acestui documentar, Agenţia Mondială Antidoping (WADA)  a mandatat o comisie formată din trei specialişti să întocmească un raport, iar acesta a fost dat publicităţii luni, 9 noiembrie.
În 323 de pagini este demascat un sistem absolut înfricoşător, comparabil doar cu cel pus în practică de Germania de Est în anii 70. “Ce am descoperit întrece orice ne-am fi imaginat dinainte, în sens negativ. Rusia a dezvoltat o adevărată cultură a înşelăciunii”, a afirmat Rick Pound, preşedintele comisiei care a elaborat raportul.

Detalii halucinante în raportul WADA
@ Atleţii ruşi îşi însuşeau identiţi false, pentru a fenta controalele antidoping. “Am fost într-un cantonament în Portugalia. Acolo, toţi sportivii aveam nume diferite”, dezvăluie în raport sprintera Yuliya Stepanova, personaj-cheie în documentul WADA. Într-un alt caz, un oficial al federaţiei le-a spus agenţilor antidoping că atleţii pe care îi caută nu sunt cazaţi într-un anumit hotel din Soci, deşi chiar şi recepţionistul confirmase prezenţa lor. 
@ Unii dintre atleţi au plătit pentru ca rezultatele să fie făcute dispărute. Este cazul unei maratoniste de elită, care contribuia anual în conturile Federaţiei Ruse de Atletism. În alte situaţii, atleţii pur şi simplu dădeau direct bani oficialilor federaţiei în locul eşantioanelor de urină.
@ Oficialii federaţiei înlocuiau frecvent testele de urină ale atleţilor dopaţi.
@ Laboratorul antidoping din Moscova a distrus deliberat peste 1.400 de eşantioane de sânge şi urină prelevate de la atleţii ruşi. Directorul Grigory Rodchenkov ar fi dat ordinul în luna decembrie, chiar înaintea vizitei comisiei WADA.
@ Agenţi ai FSB (serviciile secrete ruse) făceau constant presiuni asupra angajaţilor de la laboratoarele antidoping. “Pe perioada Olimpiadei de la Soci au fost angajaţi aşa-zişi ingineri , dar era evident că nu aveau ce căuta acolo”, dezvăluie în raport un angajat al Rusadei, agenţia rusă antidoping.
@ Angajaţii de la Rusada care nu doreau să participe la mascaradă făceau eforturi enorme pentru a proteja eşantioanele, se arată în raport. Unul dintre agenţi a fost nevoit să iasă din hotel pe fereastră şi să le trimită în Elveţia printr-un intermediar, pentru a evita ca probele să fie preluate de poliţie şi, ulterior, distruse. 


Recomandări şi efecte
@ Raportul WADA recomandă ca toţi atleţii ruşi să fie interzişi de la competiţiile sportive, inclusive pe perioada Jocurilor Olimpice de la Rio 2016. O decizie ar putea fi luată la Congresul IAAF (Federaţia Internaţională de Atletism) de la sfârşitul săptămânii.
@ Cinci sportivi şi antrenorii lor ar putea fi suspendaţi pe viaţă. Cel mai cunoscut nume este cel al Mariei Savinova (foto sus), campioană olimpică în proba de 800 de metri la Jocurile Olimpice de la Londra.
@ Ridicarea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova, destituirea directorului Rodchenkov şi a conducerii Rusada.
@ Interpolul a preluat raportul şi va conduce propria anchetă.

savinova foto ap



Cum au reacţionat ruşii: “O comisie din trei proşti”

image

Grigory Rodchenkov, directorul laboratorului antidoping din Moscova: „Sunt trei proşti care au stat la o masă şi care nu au înţeles nimic din munca noastră. Comisia aceasta face doar recomandări, nu are nici o putere de decizie”.
Vitaly Mutko, ministrul rus al sportului (foto): „Dacă trebuie să închidem tot sistemul antidoping, o facem cu mare bucurie, am scăpa de o cheltuială. Închidem şi Rusada şi laboratorul de la Moscova şi rămânem cu banii”.
Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Atâta timp cât nu sunt dovezi clare, e greu să luăm în considerare aceste acuzaţii, care par a fi nefondate”. 
Nikolai Valuev, deputat rus, fost campion la box: „În ultimul timp, aud despre investigaţii doar în privinţa atleţilor ruşi. Asta pare a fi tot un sistem”.
Sebastian Coe, preşedintele IAAF: „Sunt cu adevărat şocat de rezultatul acestui raport. Pot să spun că vom lua rapid o decizie”.
Ed Warner, preşedintele federaţiei engleze de atletism: „Sunt pentru suspendarea Rusiei din toate competiţiile şi voi susţine asta la şedinţa IAAF. Trebuie, de asemenea, ca Rusiei să-i fie luată organizarea Mondialului de juniori de anul viitor, de la Kazan”.

„Cele mai dopate” naţiuni
Ţară Cazuri de dopaj
Rusia 225
Turcia 188
Franţa 108
India 95
Belgia 94
Italia 83
Spania 67
Polonia 55
@ Statistică emisă de WADA în iunie 2015, pe baza datelor strânse începând cu 2013. 

Conferinţa comisiei WADA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite