România, doborâtă de tehnologia VAR: Federaţia a explicat ce s-a întâmplat la FCSB – U Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Tănase a reclmat faptul că FCSB a avut un penalty neacordat în meciul cu Universitatea Cluj, iar imaginile i-au dat dreptate
Florin Tănase a reclmat faptul că FCSB a avut un penalty neacordat în meciul cu Universitatea Cluj, iar imaginile i-au dat dreptate

După ce în presa a „transpirat“ informaţia legată de defecţiunea tehnică de la Arena Naţională, Federaţia Română de Fotbal a reacţionat printr-un comunicat pe site-ul oficial.

Avem VAR (Video Assistant Referee) după un decalaj de şase ani faţă de campionatele puternice ale Europei, însă, deocamdată, sistemul e varză.

Astăzi, Federaţia Română de Fotbal despre care şi Adevărul a scris aici, şi a dezvăluit că situaţia de la meciul FCSB – Universitatea Cluj (1-1) n-a fost unică în prima etapă a Superligii. 

Ce scrie în comunicatul federaţiei?

*Au existat diverse probleme la 5 dintre cele 7 jocuri disputate până acum.

*Deşi s-au făcut teste pe stadioane, situaţia este diferită la momentul meciului. Sunt arene unde infrastructura acestora cedează în condiţii de solicitare maximă şi nu se prezintă în cele mai bune condiţii.

*Cea mai întâlnită problemă tehnică întâlnită a fost nefuncţionalitatea fibrei optice, ceea ce a dus la căderea sistemului de comunicare dintre arbitrii VAR şi cei aflaţi pe teren şi la lipsa conexiunii cu ecranul de la marginea terenului.

*La Supercupa României, primul meci disputat cu VAR, au existat momente în care fluctuaţiile de tensiune electrică au afectat funcţionalitatea sistemului.

*În ceea ce priveşte partida disputată duminică seara, FCSB – U Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluţiei de back-up. Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu maşina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcţional pe parcursul primei reprize.

*Implementarea unui astfel de sistem reprezintă o provocare pentru toţi cei implicaţi, atât pentru arbitri, cât şi pentru cei responsabili cu partea tehnică, operatorii video, tehnicienii VAR sau personalul de la stadioane. E nevoie de timp pentru a se regla toate problemele ce pot apărea. Astfel de situaţii au fost prezente şi în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR.

*La finalul primei etape, adică şi după disputarea meciurilor de azi, va avea loc o şedinţă de analiză vis-a-vis de de aspectele menţionate pentru a se corecta situaţiile apărute, având în vedere că în etapa a doua vor exista alte stadioane pe care se vor disputa în premieră meciuri cu VAR.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite