O vedetă a grecilor dezvăluie: „Am vrut România! E sub Franţa sau Suedia!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dimitris Salpingidis
Dimitris Salpingidis

Dimitris Salpingidis a explicat de ce s-au bucurat grecii după tragerea la sorţi, cum vede barajul cu tricolorii şi ce ştie despre naţionala lui Piţurcă.

Românii cunosc deja cam totul despre greci, deşi mai este destul până la dubla din 15-19 noiembrie. Reciproca nu este însă valabilă. Atacantul Dimitris Salpingidis, colegul lui Costin Lazăr de la PAOK Salonic şi unul dintre principalele pericole din partea grecilor, a dezvăluit pentru Adevărul ce aşteptări are de cele două jocuri.

Dimitris, de ce aţi fost aşa de fericiţi că aţi căzut cu România la baraj?
Pentru că nouă ne era foarte teamă că vom avea parte de Franţa sau Suedia, două echipe net superioare. Cu tot respectul faţă de România, noi aşa am crezut, că va fi mai uşor cu voi sau cu Islanda. Nu a fost o aroganţă şi asta nu înseamnă că vă vom subestima. Oricum, cred că şi românii s-au bucurat că au căzut cu Grecia. Cu Portugalia sau Croaţia aveaţi şanse mici. Acum suntem ambele mukţumite, dar la final va râde doar una.

Ce ştii tu despre naţionala noastră?
Trebuie să recunosc că nu foarte mult. Ştiu că aveţi o echipă valoroasă, cu câteva individualităţi de marcă, dar cred că noi suntem o echipă mai sudată. Apoi, ca jucători, îl ştiu pe Costin Lazăr, colegul meu de la PAOK, pe Goian, care joacă tot în Grecia, la Asteras, şi pe Ciprian Marica. Asta din ce îmi aduc aminte, dar sunt convins că dacă îmi mai enumeri câţiva, îi ştiu şi pe ei, doar că nu-i legam de România.

Numele Mutu, Maxim, Torje, îţi spun ceva?
Ba acum că-mi zici, îi ştiu şi pe ei. Mutu era un jucător fantastic, dar ştiu că el este pedepsit de selecţionerul României şi probabil nu va juca împotriva noastră, fapt care mă bucură. El avea experienţă, a jucat la echipe mari în Europa şi era o problemă în plus pentru noi. Maxim joacă în Germania, iar Torje în Spania.

Ce experienţe ai avut tu cu românii până la acest baraj?
Toate experienţele sunt legate de fotbal, pentru că în vacanţă n-am venit niciodată în România. Am fost de două ori la Bucureşti pentru jocuri în Cupa UEFA. Ţin minte că am pierdut cu Rapid cu 1-0, într-o atmosferă fantastică, dar am câştigat cu Dinamo cu acelaşi scor. Apoi, am mai jucat de două ori tot împotriva acestor echipe, în Grecia, dar când eu eram legitimat la Panathinaikos. Cu Rapid am făcut 0-0, iar pe Dinamo am învins-o cu 2-0.

Când ai de gând să vii şi în vacanţă?
Nu ştiu, dar Lazăr mi-a spus că Bucureştiul este un oraş foarte modern, cu o viaţă de noapte extraordinară şi cu multe mall-uri. Cred că o să fac şi o astfel de vizită în anii următori.

Ce relaţie ai avut cu foştii tăi antrenori români?
Boloni m-a antrenat un an, recent, la PAOK, şi a fost foarte bine pentru mine. Am jucat, am dat goluri şi echipa s-a calificat în cupele europene. El era un om foarte corect, îmi plăcea ce antrenamente făcea şi ne-am înţeles de minune. Apoi, acum mai mulţi ani, m-a antrenat şi Ilie Dumitrescu, care era un personaj foarte charismatic şi amuzant.

Toată lumea se aşteaptă ca dubla dintre România şi Grecia să fie urâtă şi cu puţine goluri. De ce?
E clar că nici noi, nici voi nu sunteţi Brazilia, dar în prelliminarii nu e important să faci spectacol, ci să-ţi iei punctele şi să-ţi atingi obiectivul. Nu ştiu dacă vor fi două jocuri de 0-0. Poate turul va fi mai închis, dar returul va fi cu goluri multe. Contează şi cum curge jocul. Dacă voi ne daţi gol repede la Atena, atunci se schimbă totul. Şi invers e valabil, dacă voi luaţi gol la Bucureşti, atunci sunteţi obligaţi să atacaţi. Vom vedea ce va fi.

Ce alte atuuri crezi că are Grecia în faţa României?
Cred că şi fanii vor juca un rol important. La Atena va fi un infern cu 30.000 de oameni în tribune şi grecii ştiu să facă zgomot, te asigur.

Dar ştii că şi la Bucureşti vor fi probabil 55.000 de oameni pe stadion?
Da? La asta nu m-am gândit, deşi parcă mi-a zis Lazăr că s-a construit un stadion modern.  E clar, cine rezistă mai bine presiunii din deplasare şi face mai puţine greşeli, merge la mondiale.

70 de selecţii şi 8 goluri la echipa naţională a Greciei are Dimitris Salpingidis
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite