Moldoveanu, impact major la Eagles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transferul de la George Mason la American i-a priit lui Vlad (la minge)
Transferul de la George Mason la American i-a priit lui Vlad (la minge)

Vlad Moldoveanu a surprins pe toată lumea la debutul său pentru echipa colegiului American University fiind lăudat de presa americană pentru evoluţia sa în victoria cu mult mai bine cotata DePaul, 62-57. Internaţionalul român a marcat 26 de puncte, reuşind în plus 8 recuperări şi 4 pase decisive pentru Eagles, care au înregistrat doar cea de-a doua victorie din sezon.

Vlad Moldoveanu a avut un debut de excepţie la noul său colegiu, American University. După un sezon şi jumătate mai puţin reuşit la George Mason, Vlad pare că s-a acomodat excelent la „Eagles", aşa cum se numeşte echipa universităţii American.

„Am şansa să fiu liderul unei echipe şi este un rol în care mă simt foarte confortabil. Ştiam că o să fie o anumită presiune din cauza rezultatelor pe care le-am avut înainte să revin pe teren şi ştiam că se aşteaptă mult de la mine", a declarat Moldoveanu. „Mie îmi place însă să ştiu că există presiune şi cred că sunt genul de jucător care evoluează mai bine sub presiune şi când miza e mare", a mai spus românul.

„Coechipierii m-au ajutat foarte mult anul trecut să mă integrez chiar dacă nu aveam drept de joc. Anul acesta avem 7 debutanţi şi ştiam că trebuie să fiu un lider atât în teren, cât şi în afara acestuia", a explicat Moldoveanu.

A răsturnat toate calculele

American University avea o singură victorie din opt meciuri înaintea partidei cu DePaul Blue Demons, o echipă mult mai bine cotată. Victoria celor de la Eagles a fost catalogată drept o mare surpriză iar Vlad Moldoveanu a fost elogiat de presa americană.

„Românul i-a luat prin surprindere pe cei de la Blue Demons, care nu se aşteptau la o asemenea evoluţie din partea noului transfer venit de la George Mason", a scris „Chicago Sun Times".

„Moldoveanu a oferit genul de spectacol la care probabil doar coechipierii săi se aşteptau", a mai adăugat publicaţia amintită. „Cred că ar fi putut marca 35 de puncte fără probleme. Este un jucător extraordinar şi nouă ne-a confirmat asta timp de un an de zile. Astfel că pentru noi nu e tocmai o surpriză", a declarat la finalul partidei Nick Hendra, unul dintre coechipierii lui Vlad.

Deşi a avut interdicţie de a juca, pentru că a părăsit fostul său colegiu, George Mason, în mijlocul sezonului, se pare că tot răul cauzat de absenţa din meciurile oficiale a fost înspre bine.

Aşteaptă draftul cu nerăbdare

„American nu este un colegiu bine clasat baschetbalistic. Dar acest lucru, aşa cum aveam să-mi dau seama după ce am mers la George Mason, contează mai puţin. Există câteva excepţii cum ar fi North Carolina sau Duke, dar în rest tot ce contează este să te remarci individual", povesteşte Vlad.

„Scouterii care urmăresc meciurile caută potenţial pentru viitor. Vor să vadă dacă înţelegi jocul, dacă ştii să pasezi, dacă ştii să ieşi din situaţii-limită. Asta contează mai mult decât numele colegiului", explică Moldoveanu.

Românul îşi doreşte să treacă cât mai repede la nivelul următor. „Vreau să ajung în draftul NBA cât mai repede posibil şi dacă o ţin aşa cu meciurile am şanse mari", mai spune Vlad. Chiar dacă este bucuros pentru succesul său, sportivul român este conştient că drumul este încă lung. „Eu sunt cel mai aprig critic al meu.

Mulţi spun că am jucat bine, eu spun că se putea şi mai bine. Am vizionat de câteva ori caseta meciului şi am revăzut cu atenţie doar fazele în care am greşit pentru a mă corecta. Din greşeli înveţi cel mai mult", a încheiat Moldoveanu.

Cum se ajunge în draftul NBA:

-Jucătorul trebuie să aibă vârsta minimă de 19 ani.

Foto: Arhiva Adevărul

-Pentru a se înscrie trebuie trimisă o scrisoare la sediul NBA prin care jucătorul îşi exprimă dorinţa de a deveni eligibil pentru draft.

-NBA îi va trimite un formular care trebuie completat cu rezultatele academice şi sportive, dar şi cu dovezi ale comportamentului în afara terenului (cazier).

-Jucătorul poate semna şi cu un agent, însă acest lucru îi va bara revenirea la colegiu, în cazul în care se declară eligibil pentru draft înainte de absolvire.

-Prezenţa la campurile de pregătire dinaintea draftului este o şansă ca antrenorii, managerii sau scouterii echipelor din NBA să vadă jucătorul la lucru.

-Se pot aranja interviuri cu antrenorii sau managerii echipelor din NBA care doresc să cunoască jucătorul în afara terenului.

-Doar o mică parte dintre cei 60 de jucători draftaţi se află prezenţi în sală atunci când are loc draftul şi doar celor aleşi în prima rundă li se garantează un contract în NBA.

-Draftul are două runde, fiecare echipă alegând în ordinea stabilită de loterie, cu echipele cele mai slabe având cele mai mari şanse de a obţine cei mai buni jucători.

-Jucătorii nedraftaţi pot avea şansa de a fi invitaţi la ligile de vară în lotul unor echipe din NBA, care îi pot selecta ulterior şi pentru campul dinaintea sezonului..

-Campul dinaintea sezonului este ultima „sită" prin care ar putea trece un posibil debutant în NBA, înainte de a semna un contract. Salariul minim garantat pentru un debutant ales în prima rundă este de 824.000 de dolari şi poate ajunge până la peste 4 milioane de dolari anual pentru jucătorul ales de pe prima poziţie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite