Magicianul Simeone! Cum a transformat-o argentinianul pe Atletico Madrid dintr-o echipă de pluton într-o echipă de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simeone, cel mai în vogă tânăr antrenor al momentului FOTO Reuters
Simeone, cel mai în vogă tânăr antrenor al momentului FOTO Reuters

Cu Diego Simeone pe bancă, Atletico Madrid joacă un fotbal încântător, având şansa de a reuşi în acest sezon o "dublă" istorică pentru clubul din capitala Spaniei. Cea mai nouă performanţă a madrilenilor este eliminarea Barcelonei din Liga Campionilor.

Până în urmă cu câţiva ani, fanii fotbalului iberic erau obişnuiţi să asiste în fiecare sezon la o luptă în doi pentru titlul din Primera Division. Pe de-o parte, Barcelona, pe de altă parte, Real Madrid, două echipe rivale, care îşi disputau supremaţia. Însă, în ultimele sezoane, a răsărit din neant o a treia echipă care aspiră la titlul de campioană. 

Atletico Madrid, sub conducerea argentinianului Diego Simeone, a crescut de la sezon la sezon şi a ajuns să se bată de la egal la egal cu granzii Spaniei. Dar de când a pornit ascensiunea echipei madrilene? Când Simeone a preluat clubul, în 2011, Atletico se zbătea în subsolul clasamentului din Spania, fiind o echipă de pluton. Imediat după ce argentinianul a venit pe banca madrilenilor, jocul s-a schimbat radical.

Simeone este cunoscut de presa iberică drept un tip perfecţionist, care nu lasă nimic nepus la punct. El a discutat cu fiecare jucător în parte, câştigând repede încrederea vestiarului. A mizat întotdeauna pe un fotbal ofensiv, dar nu a neglijat niciodată defensiva. A lucrat la relaţiile de joc din sânul echipei şi a coagulat în jurul său toţi jucătorii. Un alt mare merit al lui Simeone a fost faptul că a descoperit jucători talentaţi, pe care i-a format şi i-a vândut ulterior pe zeci de milioane de euro. Este şi cazul columbianului Radamel Falcao, care a crescut sub aripa sa şi a plecat de la Madrid la AS Monaco pe aproape 60 de milioane de euro.

Un alt jucător care a explodat sub comanda lui Simeone este Diego Costa, un vârf autentic al madrilenilor care a crescut de la sezon la sezon, devenind unul dintre cei mai râvniţi atacanţi ai momentului în Europa. 

La doar un an după ce Simeone a preluat echipa, Atletico a cucerit trofeul Europa League, câştigând cu un sec 3-0 finala de la Bucureşti disputată împotriva lui Athletic Bilbao. Sezonul 2012/2013 a fost unul de acumulare, în care madrilenii şi-au câştigat dreptul de a participa în Liga Campionilor. Iar planul lui Simeone a ieşit şi de această dată, deoarece echipa sa luptă acum pe două fronturi, atât în Primera Division, unde este lider, cât şi în Liga Campionilor, unde a eliminat recent pe Barcelona şi s-a calificat în semifinale.

Dincolo de jocul ofensiv al lui Atletico Madrid, rămân rezultatele importante din actuala stagiune. Spre exemplu, Barcelona n-a reuşit să câştige anul acesta niciun meci împotriva formaţiei lui Simeone, în vreme ce Real s-a chinuit teribil în ultima partidă din campionat, pe care a terminat-o la egalitate, scor 2-2. Aceste rezultate demonstrează de ce este Atletico în fruntea clasamentului din Spania.

În ciuda acestei forme de invidiat a echipei sale, Simeone rămâne modest şi este încrezător că elevii săi pot termina sezonul cu două trofee în buzunar. "Continuăm să fim modeşti, chiar dacă suntem într-o semifinală după atâta timp. Avem încredere în munca noastră şi în şansă. Vom termina această competiţie la fel de bătăioşi cum am început-o. Nu câştigă mereu cei mai buni, âîştigă şi cei care luptă. Jucătorii aveau meciul în cap, ştiau ce trebuie să facă şi nu au ieşit din schemă deloc. Am avut siguranţă", a spus Simeone la finalul returului cu Barcelona din Liga Campionilor.

Vineri la prânz îşi va afla Atletico Madrid adversarul din semifinalele Ligii Campionilor. Formaţia spaniolă ar putea avea adversari oricare dintre celelalte trei formaţii calificate în "careul de aşi": Bayern Munchen, Real Madrid sau Chelsea.

10 meciuri fără înfrângere are Atletico în acest sezon de Liga Campionilor. Echipa madrilenă e singura care n-a cunoscut eşecul în această competiţie

În ultimii 7 ani, echipa care a eliminat-o pe Barcelona din competiţie a câştigat trofeul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite