Legende în colaps! Spre deosebire de România, alte ţări iau măsuri drastice în privinţa cluburilor care au datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că România este ţara tuturor posibilităţilor, mai-marii fotbalului intern au acceptat ca Liga I să alinieze în sezonul recent încheiat nu mai puţin de şapte cluburi aflate în insolvenţă: Rapid, “U” Cluj, Oţelul Galaţi, FC Braşov, Dinamo, CFR Cluj, Petrolul.

Astfel s-a ajuns ca FC Botoşani, echipă ce a terminat sezonul abia pe locul 8, să reprezinte România în Liga Europa, pentru că UEFA nu acceptă niciun fel de compromis în privinţa conceptului de fair-play financiar. Regulile sunt făcute pentru a fi respectate şi în alte ţări de pe Bătrânul Continent. “Steaua” Bulgariei, ŢSKA Sofia, cel mai titrat club din ţara vecină, cu 31 de titluri în palmares, şi-a pierdut recent statutul de club profesionist, în ciuda faptului că a terminat pe locul 5 sezonul 2014-2015 al primei ligi. Federaţia Bulgară de Fotbal a luat însă decizia ca echipele împovărate de datorii să ajungă în cel de-al patrulea eşalon valoric. Acolo va ajunge şi o altă fostă campioană, Lokomotiv Sofia, care a terminat campionatul pe locul 3.

Echipa lui Miriuţă, în cel de-al treilea eşalon

Nici în Ungaria lucrurile nu stau diferit. Patru cluburi din OTP Bank Liga n-au primit licenţa pentru sezonul viitor, aşa că vor fi retrogradate. Győri ETO,  echipă antrenată de Vasile Miriuţă, Kecskeméti Testedző Egyesület, Nyíregyháza Spartacus şi Paksi SE vor evolua în diviziile inferioare. Győri ETO, club fondat în 1904, va retrograda în liga a treia după 54 de sezoane consecutive petrecute în prima divizie, din cauza unor datorii de 600.000 de euro, un mizilic pe lângă sumele care se vehiculează în cazul cluburilor româneşti aflate în insolvenţă.  De asemenea, Servette Geneva, de 17 ori campioană a Elveţiei, confruntată cu mari dificultăţi financiare, nu a primit nicio licenţă profesionistă pentru sezonul următor, aşa că a fost retrogradată administrativ de Federaţia Elveţiană de Fotbal în cel de-al treilea eşalon.

În cel de-al patrulea eşalon din Scoţia a ajuns în urmă cu trei ani, tot din cauza problemelor financiare, şi Glasgow Rangers, o echipă cu un palmares mai mult decât impresionant: 54 de titluri, 33 de Cupe ale Scoţiei, 27 de Cupe ale Ligii, o Cupă a Cupelor. Rangers a revenit, pas cu pas, până în liga secundă, dar a ratat în această vară revenirea în Premier League.

Au existat precedente şi în România

La finele sezonului 2005-2006, Federaţia Română de Fotbal a declanşat un adevărat cutremur în Liga I, după ce a retrogradat-o pe Sportul Studenţesc, echipă ce terminase campionatul pe locul 4, din cauza unor datorii neplătite. În 2011, vicecampioana Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa, echipă ce jucase timp de 20 de ani fără întrerupere în primul eşalon, au avut aceeaşi soartă, cele două grupări nereuşind să obţină licenţa pentru Liga I. Ultimul exemplu datează din 2013. Rapid a fost retrogradată din cauza datoriilor, dar FRF a inventat, la sugestia lui Dumitru Dragomir, un baraj contra Concordiei Chiajna, echipă retrogradată din punct de vedere sportiv. Deşi au giuleştenii au câştigat barajul, ei au fost retrimişi în Liga a II-a de TAS, în condiţiile în care giuleştenii apucaseră deja să joace două etape din noul sezon al Ligii I.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite