INTERVIU Viorel Moldovan: „Suntem net superiori!“. Vezi ce spune despre atacul selecţionatei de seniori sau despre Enes Sali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moldovan

Fostul atacant al Naţionalei este optimist şi crede că România va termina grupa pe locul doi. Barajul, însă, se anunţă complicat.

Ai jucat cu Islanda şi cu Liechtenstein în campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 1998. Ce s-a schimbat de atunci?

Multe! Totul! Şi nu vorbesc de numele jucătorilor, pentru că asta era normal să se schimbe, ci de mentalitate, de felul cum fotbaliştii se raportează la performanţă, de modul cum abordează jocul. Iar în ce priveşte meciurile cu cele două selecţionate, asta e dubla care ne poate duce la baraj, trebuie să câştigăm şase puncte şi nu avem cum să ne împiedicăm. Suntem net superiori acestor două echipe, şi o spun cu tot respectul cuvenit pentru ele. Avem tradiţia în spate, avem forţa, avem lotul, avem tot. Nu-mi fac probleme că nu terminăm pe locul 2, iar dacă nu o facem, atunci nu ar mai trebui să emitem pretenţii la nimic.

Au adversarele noastre o altă valoare faţă de acum 25 ani?

Islanda a făcut progrese, a ajuns la turnee finale. Chiar şi de Liechtenstein aş putea spune că sunt la un nivel mai ridicat. Insularii sunt acum în schimbare, au ceva probleme, o generaţie a plecat şi a venit alta. Lucrurile astea sunt normale, apar la toate selecţionatele. Noi am regresat, celelalte echipe s-au dezvoltat.

Deci, să înţeleg că nu vor fi probleme.

Fotbalul e dat dracului, dacă îl tratezi superficial, dacă nu eşti concentrat, te taxează! Iar cu echipe ca astea trebuie să vrei să faci diferenţa, să poţi să deblochezi repede meciul, să marchezi rapid. Totul ţine de atitudine! Oricum, cred că doar prima partidă e mai complicată, apoi nu vor mai fi probleme.

Cum arată selecţionata României acum?

După un start şchiopătând, parcă arătăm cât de cât a echipă. După un început catastrofal de campanie ne-am mai redresat. Am venit din spate, ne-am stabilizat şi acum am ajuns să nu mai depindem de alţii pentru baraj. Nu ştiu ce vom face în acea confruntare, va fi oricum, indiferent cu cine vom juca, complicat.

Este atacul problema cea mai mare în acest moment?

Fotbalistul, oricare ar fi el, trebuie să confirme meci de meci, să demonstreze valoarea, nu doar din vorbe. Trebuie să arăţi că eşti bun zi de zi şi nu să ai oscilaţii. Să fim realişti! Ce echipă e Reading (n.n – echipa lui Puşcaş)? Ce ai făcut în Turcia (n.n – de acolo a venit Denis Alibec la CFR)? Sunt fotbalişti talentaţi, dar doar atât. Nu au reuşit să se descopere pe ei înşişi. Îmi pare rău pentru ei, dar modul lor de a funcţiona îi împiedică să devină mai buni, să aibă cu adevărat valoare.

Enes Sali a ajuns la 15 ani la prima reprezentativă.

Nu cred că a fost un act de bravură al lui Mirel Rădoi, ci mai degrabă o strategie pentru ca România să-l poată folosi şi pe viitor. E fraged, încă necopt, dar are talent, e un jucător în devenire. Nu te poţi însă aştepta la mare lucru acum de la el, să-ţi rezolve meciuri, însă e de perspectivă. Poate el va fi fotbalistul de la Naţională care ne va face să ne bucurăm în câţiva ani.

Eşti liber de contract...

Acum aştept, mă uit la fotbal, fac cursuri. Am avut în perioada asta câteva propuneri să revin pe bancă, şi din România, şi din „afară”, dar nu le-am dat curs pentru că nu le-am simţit ca fiind ce trebuie. Când ai o pauză mai lungă, începi să te gândeşti la mai multe aspecte, să analizezi mai bine, dar chiar nu m-a tentat nicio ofertă. Poate sunt eu mai exigent, mai pretenţios, nu ştiu. Vom vedea ce va fi!

25 de goluri pentru Naţională

Viorel Moldovan a reuşit să adune 70 de selecţii pentru echipa naţională a României, marcând pentru „tricolori” 25 de goluri. În campania pentru Cupa Mondială din 1998, turneu final la care „tricolorii” s-au calificat, în grupa 8, România a trebuit să întâlnească atât Islanda, cât şi Liechtenstein. Pe primii, i-a învins cu 8-0 (4-0, 4-0), iar pe ceilalţi, cu 16-1 (8-0, 8-1). Moldo-Gol a fost pe teren în 3 dintre cele 4 partide, marcând de 2 ori (plus un assist). A evoluat la patru competiţii majore, Campionatele Mondiale din 1994 şi 1998 şi Campionatele Europene din 1996 şi 2000.

Ca palmares, Moldovan a câştigat o Cupă a României cu Rapid în 2006, a devenit campion al Elveţiei cu Grasshoppers Zürich în 1998 şi campion al Franţei cu FC Nantes în 2001. Fostul fotbalist a debutat în prima ligă în 1990 pentru Gloria Bistriţa, într-un meci pierdut de ardeleni la Petrolul Ploieşti (0-1). Acum liber de contract, Moldovan a condus selecţionata U21, apoi a fost „secund” al lui Anghel Iordănescu la Naţionala de seniori, între 2014-2016, iar ca antrenor a pregătit FC Vaslui, FC Braşov, Sportul, Rapid, Auxerre, Chindia şi Petrolul Ploieşti.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite