Franţa - Islanda 5-2: „gheaţă“ topită, inimi cucerite. De ce revelaţia de la Euro 2016 a fost zdrobită la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mică ţară prezentă vreodată la un turneu final, cu o populaţie 330.000, a părăsit competiţia, în sferturi, însă a câştigat respectul lumii fotbalului. Din păcate pentru nordici, ieşirea de pe scenă a fost dureroasă, dar explicabilă.

Islanda a făcut patru meciuri formidabile la Euro 2016, însă greul a fost dus de un nu nucleu restrâns de jucători. Pe „Stade de France“, selecţionerul Lagerback a aliniat pentru a cincea partidă la rând aceeaşi formulă de start.

Iar efectul s-a văzut. O echipă obosită a fost o pradă uşoară pentru gazda turneului final. Pe lângă epuizare, a existat şi o altă explicaţie pentru prăbuşirea Islandei. Meciul din optimi cu Anglia le-a adus nordicilor o victorie memorabilă, însă le-a făcut şi un rău. Odată cu eliminarea Angliei, Islanda a rămas fără elementul surpriză. Din acel moment, Deschamps şi elevii săi au realizat că vor avea de a face cu o echipă redutabilă în sferturi.

Iar francezii au luat meciul în serios şi rezultatul s-a văzut: după 19 minute, tabela arăta deja 2-0 (Giroud 12, Pogba 19). Pe finalul reprizei, Islanda a căzut de tot şi a mai luat două goluri, Payet (42) şi Griezmann (45) rezolvând, practic, ecuaţia calificării.

Repriza a doua putea nici să nu se mai joace. Islanda a redus din handicap prin Sigþórsson (56). A fost primul gol încasat de Franţa din acţiune la Euro 2016. Până la confruntarea de duminică, „cocoşii“ încasaseră două goluri, ambele din penalty.

La 1-4, portarul Halldórsson a avut o ieşire, în stil Tătăruşanu, iar Giroud a restabilit diferenţa de patru goluri (59). Bjarnason (84) a avut, totuşi, ultimul cuvânt: a marcat cu capul spre bucuria celor 8.000 de fani ai oaspeţilor prezenţi pe „Stade de France“.

Islanda a pierdut urât, dar, per ansamblu, a lăsat o impresie excelentă la prima participare la un turneu final.

Franţa va întâlni, joi (ora 22.00, Pro TV, Dolce Sport), Germania în a doua semifinală, la Marsilia.

Ţăra Galilor şi Portugalia se vor înfrunta, miercuri (ora 22.00, Pro TV, Dolce Sport), în prima semifinală, la Lyon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite