FOTO: Octavian Bellu și-a sărbătorit ziua de naștere alături de prietenii săi din sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai titrat antrenor din istoria sportului mondial (279 medalii) şi-a sărbătorit aseară, ziua de naştere. Gimnastele campioane i-au dăruit o sticlă cu vin din 1951, însă cel mai haios cadou i-a fost oferit de Cristian Gațu, președintele FR de Handbal

Oamenii sportului românesc şi-au dat întâlnire aseară, la restaurantul Maiko din Satul Francez, pentru a-l sărbători pe cel mai mare antrenor din istoria sportului mondial, Octavian Bellu. Cel care timp de trei decenii le-a condus pe gimnastele noastre la marile competiţii internaţionale şi-a primit invitaţii cu zâmbetul pe buze, cu eleganţa şi politeţea care îi sunt caracteristice. S-a amuzat atunci când Cristian Gaţu, preşedintele FR de Handbal, i-a oferit cadou un panou de circulaţie pe care era inscripţionată cifra 60. „Mă simt acum la fel ca la 59 de ani. Şi probabil că la fel mă voi simţi şi la 61”, a declarat cel care este născut la Ploieşti, în 17 februarie 1951.

image

Întrebat ce a fost într-o viaţă anterioară, Octavian Bellu a răspuns că „probabil am fost japonez. Ninja, nu cred, pentru că ei făceau răutăţi. Mai degrabă, am fost samurai. Oricum, mă regăsesc în poporul japonez. Îl admir pentru politeţea de care dau dovadă oamenii de acolo, pentru seriozitatea şi perseveranţa lor”. Antrenorul lotului olimpic feminin de gimnastică a recunoscut că nu are multe riduri pentru că a fost atent cu viaţa pe care a dus-o. „Eu nu am făcut excese. Alţii vor să trăiască intens, se consumă repede. Singurul meu exces, dacă se poate spune aşa, a fost gimnastica. Probabil că voi mai petrece ceva timp în sală, alături de sportive. Acum, îmi doresc cel mai mult să fiu sănătos. Medalia de aur nici nu mai încape în discuţie. Pentru mine a devenit ceva obişnuit, o obsesie”, a mărturisit Bellu, care a recunoscut că îi plac surprize. „Acum, Mariana (n.r. Bitang) şi echipa ei mi-au pregătit ceva surprize. Va fi o petrecere reuşită, cum au fost de obicei în ultimii ani”.



Felicitat de actualele sportive, dar şi de campioanele care au trecut în retragere – Andreea Răducanu, Gina Gogean şi celelalte staruri i-au oferit o sticlă de vin din 1951 -, Octavian Bellu a mărturisit că e încrezător în viitorul acestui sport de la noi. „Vor veni alţi antrenori după mine”.

image



Ilie Năstase nu s-a dezminţit nici de data aceasta. După ce a întredeschis uşa de la restaurant, campionul tenisului a intrat cu o sticlă de şampanie pe care a desfăcut-o după un îndelung ceremonial.

image
image

Cristian Țopescu l-a salutat pe Octavian Bellu în stil japonez. ”Bine că ai venit! Acum are cine să comenteze petrecerea”, a glumit antrenorul.

Printre invitaţi s-au numărat Octavian Morariu, preşedintele COSR, Doina Melinte, şeful ANST, Nicu Vlad, Laura Badea, Elena Frâncu, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Adrian Stoica, precum şi Neculai Onţanu, primarul sectorului 2.



Absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS), în 1974, Octavian Bellu a activat mai întâi ca profesor, în Valea Călugărească (1974-1978), iar apoi ca antrenor de gimnastică la CS Petrolul Ploieşti. În 1981, a fost promovat la lotul olimpic feminin, la Deva. "Bela Karoly rămăsese în America, iar noi nu mai aveam antrenor. Am discutat cu antrenoarea federală Albu Atanasia şi l-am ales pe Octavian Bellu, care ne impresionase prin prestanţa sa. Ceea ce a realizat mai apoi, ca antrenor, a dovedit că am ales bine. Cu toate că a avut numai o lună la dispoziţie să pregătească fetele, participarea noastră la Europenele din 1981 a fost una de succes. Cristina Grigoraş a câştigat titlul continental la sărituri, precum şi alte trei medalii", ne-a mărturisit Nicolae Vieru, vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.

image


279
de medalii au cucerit gimnastele noastre în perioada în care au fost pregătite de Octavian Bellu şi Mariana Bitang. Din acest motiv, omul de sport a fost declarat cel mai bun antrenor din istoria sportului mondial, fiind inclus şi în "Cartea recordurilor".

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite