EXCLUSIV Kiriţă, verdict dur după doi ani de „New Dinamo“: „Trei sferturi din lot e de aruncat“. Ce zice de Stoican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giani Kiriţă suferă pentru Dinamo
Giani Kiriţă suferă pentru Dinamo

Prezent la „Adevărul Live“, fostul fundaş al „câinilor“, Giani Kiriţă, a vorbit despre lacunele proiectului implementat de Ionuţ Negoiţă şi echipa sa în ultimii doi ani.

Dinamo are trei înfrângeri în ultimele cinci etape de campionat, ocupă abia poziţia a 6-a, la 18 puncte de marea rivală Steaua şi tocmai a fost umilită cu 0-6 de Debrecen într-un amical.

Acest bilanţ catastrofal ar fi fost de neconceput pe vremea unor jucători, precum Giani Kiriţă, cel care a câştigat două titluri (1999 – 2000 şi 2001-2002) şi trei Cupe ale României (1999-2000, 2000 – 2001 şi 2002-2003) cu formaţia „Ştefan cel Mare“, între 1997 şi 2003.

Invitat la „Adevărul Live“, fostul apărător al roş-albilor a criticat vehement proiectul implementat de finanţatorul Ionuţ Negoiţă. „Nu cred în proiectul ăsta, nu mă regăsesc în el ca fost fotbalist şi ca dinamovist adevărat. Obligatoriu trebuie făcute investiţii în echipă, de la jucători la banca tehnică şi într-un sistem de scouting. Nouă ne trebuie jucători care să fie măcar de nivelul Ligii I, care de doi-trei ani, dacă nu şi mai mult, e foarte slabă. Deja au trecut doi ani de când s-a lansat acest proiect la Dinamo şi nu se vede nimic. După doi ani, deja ar fi trebuit să vezi, măcar răzleţ, că ies vreo doi fotbalişti în faţă“, a spus Kiriţă.

El a respins categoric ideea de a veni lângă echipă, aşa cum arată ea în momentul de faţă. „Nu pot să lucrez acum în conducerea lui Dinamo, fiindcă nu vreau să mă fac de râs. Nu pot să merg şi să-i zic unui jucător, care, oricum, n-are valoare, cum e cu spiritul lui Dinamo“, a explicat fostul fotbalist. 

El a oferit o soluţie radicală pentru ca roş-albii să renască. „Dacă, într-adevăr, se vrea performanţă la Dinamo, atunci, din vară, trei sferturi dintre jucători să meargă acolo unde au treabă, să ne lase. Din lotul actual sunt jucători care ar face faţă cu greu şi în liga a doua. Din păcate, spiritul lui Dinamo, în acest moment, nu mai există. Adevăraţii dinamovişti din lotul actual sunt Marius Niculae şi Marius Alexe şi cam atât. Şi Bilinski e un jucător care şi-a făcut treaba la Dinamo. E un fotbalist OK pe care îl poţi opri în lot“, a continuat Kiriţă.  

„Revenirea lui Stoican? Mare greşeală“

Întrebat cum ar proceda, dacă ar intra în vestiarul „câinilor“ acum, fostul fundaş a spus: „Ordine! Ordine! Nu pot să zic cum, fiindcă apoi vă speriaţi de mine. OK! N-ai valoare, dar măcar să n-ai nesimţirea că nu ştii că porţi tricoul lui Dinamo“.

Kiriţă nu priveşte cu ochi buni revenirea lui Flavius Stoican pe bancă: „E o greşeală totală că s-a întors după un timp atât de scurt. Dar şi varianta ca Teja să fi fost lucrat de jucători cade din start, fiindcă a stat foarte puţin timp la echipă. Băieţii nici n-au avut timp să se acomodeze cu el“.

Fostul fotbalist a vorbit şi despre planurile sale de viitor: „Visul meu e să antrenez Dinamo şi Bursaspor, echipele la care m-am simţit cel mai bine. Dacă va veni ziua în care eu voi antrena Dinamo, cu siguranţă, pe bancă veţi vedea numai dinamovişti, precum Florentin Petre“. 

Giani Kiriţă despre...

*Marius Alexe - E un jucător foarte talentat, dar, din păcate, n-are cine să-l pună în valoare. Plus că n-are lângă el un lider sau doi, care să-i dea două <<palme>>, să-l trezească. Marius Nicule e un lider, dar nu poate să facă singur asta. Într-un vestiar, obligatoriu, trebuie să fie doi lideri. Pe vremea noastră, era Hâldan, era Ionuţ Lupescu, apoi am venit şi eu din spate. 

*Cristi Borcea - Dacă ar fi fost acum la Dinamo, cu siguranţă, clubul n-ar fi fost în situaţia actuală. 

*Următorul meci cu FC Botoşani - Ar fi şi cazul să se mobilizeze cu Botoşaniul. Mai sunt câteva etape şi ar trebui să mai spele din ruşinea asta. Dacă mergem din ruşine în ruşine, atunci ce facem? O să fie şi mai grav pentru ei. 

*Patrick Petre - E crescut în spiritul lui Dinamo, are talent, dar n-are lângă cine să crească din lotul actual. E Marius Niculae, care, cu siguranţă, îl ia deoparte şi mai vorbeşte cu el, dar cam atât. Deocamdată, nu-l văd în echipa mare, fiindcă n-are lângă cine să joace. E bine că e în lotul primei echipe, dar n-are cu cine să joace.

*Transferul lui Tamaş la Dinamo - Nu vreau să zic nimic, fiindcă e prietenul meu. A luat o decizie pe care şi-a asumat-o. Să fie sănătos şi să joace mai prost în meciul cu Dinamo, asta îşi doreşte toată lumea (râde).

*Următorul antrenor de la Dinamo - Văd un antrenor de genul lui Ioan Andone, Cornel Dinu, iar lângă el un antrenor tânăr. 

    

Ies din insolvenţă

Judecătorul sindic se va pronunţa în cazul ieşirii lui Dinamo din insolvenţă la 29 aprilie, însă deja au apărut semnale că avizul său va fi unul favorabil „câinilor“. Dinamo poate deveni primul club care iese din insolvenţă, caz în care ar putea evolua în cupele europene, în sezonul 2016-2017, bineînţeles, dacă se va califica pe linie sportivă.

Fostul dinamovist Giani Kiriţă a explicat de ce Dinamo de azi nu impresionează 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite