Schimbări majore în regulamentul de fotbal. Ce modificări vor intra în vigoare începând cu sezonul 2019-2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minge

Sâmbătă, International Football Association Board (IFAB), unicul for cu putere decizională în schimbarea regulilor fotbalului, a anunţat modificările aprobate să fie implementate începând cu sezonul viitor.

IFAB, alcătuită din reprezentanţi ai FIFA şi ai celor patru federaţii britanice pioniere ale fotbalului (engleză, scoţiană, galeză şi nord-irlandeză) a adus mai multe schimbări în reuniunea anuală desfăşurată la Aberdeen. Fiecare federaţie are un vot, în timp ce FIFA dispune de alte patru, pentru ca o modificare să fie aprobată fiind nevoie de cel puţin şase voturi.

- un gol înscris direct cu mâna sau cu braţul, chiar şi involuntar, va fi anulat. Aceeşi măsură va fi luată şi în cazul unui gol reuşit de un jucător care a obţinut controlul mingii cu mâna sau braţul chiar şi întâmplător.

- la loviturile de la 11 metri, portarii nu vor mai fi obligaţi să stea cu ambele picioare pe linia porţii. E absolut necesar ca măcar unul dintre picioare să atingă linia porţii, altfel arbitrul poate decide repetarea loviurii de pedeapsă

- la o lovitură liberă, niciun jucător de la echipa adversă nu mai poate să stea în preajma zidului, distanţa minimă fiind de un metru

- un jucător schimbat nu va mai fi nevoit să mai vină pe linia mediană, de la centrul terenului, ci va trebui să părăsească terenul pe la cea apropiată linie de margine

- în timpul meciului, în cazul în care balonul se loveşte de arbitru, în anumite circumstanţe, se va putea acorda "minge de arbitru".

- dispare mingea de arbitru. Posesia va reveni echipei la minge în momentul întreruperii jocului, cu adversarul la cel puţin patru metri. Dacă arbitul provoacă un gol, o pasă de gol sau o întrerupere a unei acţiuni de atac acesta trebuie să fluiere "indirectă"

- se introduc avertismentele şi pentru antrenorii care protestează. La cumul de cartonaşe intervine suspendarea.

- echipa care suferă un fault sancţionabil cu cartonaş are voie să bată lovitura liberă fără a mai aştepta fluierul arbitrului, putând să îşi surprindă astfel adversarul.

- în cazul repunerii balonului în joc din colţul careului de 6 metri, mingea nu mai este considerată intrată în joc doar după ce părăseşte suprafaţa careului mare, iar atacantul advers o poate ataca imediat ce aceasta a fost atinsă de portar

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite