Baschet CM: Lituania a dezmembrat Argentina, întâlnește SUA în semifinale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naționala Lituaniei a dezmembrat Argentina în ultimul sfert de finală al Campionatului Mondial de Baschet din Turcia, scor 104-85. Balticii vor întâlni în semifinale naționala Statelor Unite, care a trecut de Rusia 89-79.

Deși pornea ca favorită în sfertul de finală cu Lituania, Argentina a clacat în fața energiei mult superioare a balticilor și a înregistrat o înfrângere usturătoare. "Adâncimea" redusă a băncii de rezerve, cu o rotație de șase-șapte jucători care au dus greul până acum, le-a fost fatală sud-americanilor, care nu au mai avut prospețimea din optimea cu Brazilia.

Lituania are o nouă generație de aur, după cea a legendarilor Sabonis, Marciulionis sau, mai recent, Jasikevicius. Cu o echipă în care majoritatea jucătorilor au 23-24 de ani și cinci dintre ei au fost campioni mondiali de junior U20 acum patru ani, balticii avansează în semifinale. Balticii au avut nu mai puțin de 7 jucători cu cel puțin 12 puncte marcate, iar Jasaitis a făcut meciul carierei și a marcat 19 puncte. Linas Kleiza a fost la un pas de double-double cu 17 puncte și 9 recuperări.

Pentru argentinieni s-a remarcat Carlos Delfino, cu 25 de puncte în timp ce Luis Scola, cotat ca favorit la titlul de MVP al turneului, care avea o medie de peste 30 de puncte pe meci, a încheiat partida cu doar 13 puncte. Scola a avut un meci de coșmar cu doar cinci coșuri din 16 încercări. 

Lituanienii au condus cu 20 de puncte la pauză, 50-30 și s-au distanțat la peste 30 de lungimi în a doua jumătate a meciului. Au redus motoarele în debutul ultimului sfert, când adversarii s-au apropiat la 17 puncte dar finalul le-a aparținut tot balticilor, care au reușit să depășească granița celor 100 de puncte.

Americanii, meci istoric cu Rusia
În celălalt sfert de finală disputant joi, Statele Unite au trecut de rivala istorică Rusia, la exact 38 de ani de la finala olimpică din 1972, castigată de ruși cu un coș îndelung contestat de americani de-a lungul timpului.

Partida a fost una echilibrată în primele două sferturi, scorul la pauză fiind 44-39. Kevin Durant (foto jos, în atac) a dus gruel în ofensiva americanilor în prima parte, încheind în cele din urmă partida cu 27 de puncte. Însă imediat după pauză Chauncey Billups și Russell Westbrook au preluat comanda și au dus SUA la o distanță confortabilă.

image

Jocul agresiv al rușilor în apărare, care i-a ajutat să rămână în urmărire pe parcursul primelor două sferturi, i-a adus în situația de a fi în pericol de eliminare pentru cumul de faulturi în partea a doua, ușurând astfel misiunea americanilor.

Billups a încheiat cu 15 puncte, Westbrook cu 12 într-o partidă în care jucătorii lui Mike Kryszevski nu au strălucit. Partida a fost stricată de unul dintre official, originar din Republica Dominicană, care a reușit să irite ambele părți, însă în special pe ruși. Voronțevici a fost omul meciului pentru ruși, cu 14 puncte și 12 recuperări, majoritatea în prima jumătate. Principalul marcator a fost Serghei Bykov, cu 17 puncte.

Semifinalele vor avea loc sâmbătă 11 septembrie astfel:
Ora 19.00: Serbia - Turcia
Ora 21.30: Statele Unite - Lituania

Ambele partide vor fi transmise în direct pe Sport 1.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite