ANALIZĂ Fotbalul românesc, pe coji de nucă. Actuala ediţie a Ligii 1 este cea mai slabă din istorie, iar Liga a 2-a e de râsu'-plânsu'

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai popular sport din România a ajuns la un nivel minim din punct de vedere al calităţii, spectacolului, asistenţei şi organizării, iar perspectivele par şi mai întunecate.

Reluarea Ligii I n-a adus după sine vreun reviriment fotbalistic, ci mai degrabă o confirmare a crizei fără precedent prin care trece Sportul Rege, de la noi din ţară. Iar prima confirmare vine tocmai din tabăra campioanei şi a principalei candidate la titlu, Steaua, care în primele două etape din 2015 a obţinut un punct, fără a marca vreun gol. Aparent apărată de un confort financiar oferit de banii câştigaţi în ultimele sezoane din participările în cupele europene, Steaua e în picaj, din cauze care ţin de bucătăria internă. Sânmărtean, Szukala şi Keşeru au plecat la arabi şi au adus în club aproape 4 milioane de dolari. Din zona în care au ajuns ei, a venit însă Laurenţiu Reghecampf, dat afară de Al Hilal, a cărui prezenţă în anturajul Stelei pare a inflama atmosfera cu atât mai mult cu cât Costel Gâlcă e un tehnician lipsit de agresivitate în afara terenului.

Poate fi Petrolul un pericol real?

Dacă cea mai bună echipă a României a obţinut un punct din şase posibile, fără a marca vreun gol, dar şi având un joc neconvingător, ce pretenţii să mai ai de la celelalte? Deşi au luat-o la început în râs, presiunea pusă de a doua clasată, Petrolul, începe să se simtă, iar joi cele două echipe vor avea un prim duel în Cupă. În campionat distanţa este de cinci puncte, dar faptul că Petrolul este în insolvenţă şi nu poate evolua în cupele europene, va tăia probabil, la un moment dat, din elanul „lupilor”. Până atunci însă, Petrolul se ţine bine şi, cu lotul ciuntit de plecarea a cinci jucători de bază, a făcut maximum de puncte din două meciuri. Mircea Rednic îşi pune acum speranţele în noul vârf de atac, Meme Tchite, cu ştate vechi de plată în Belgia, care a venit să marcheze pentru Petrolul. Cu el, şi cu Toto Tamuz, care va reveni pe gazon în câteva săptămâni, ploieştenii pot spera să sufle în continuare în ceafa Stelei. Chiar şi aşa însă disputa pare inegală, pentru că Steaua poate acţiona în perspectivă, în vreme ce pentru Petrolul vara va aduce despărţirea de încă cinci-şase jucători, între care şi cei mai importanţi, Pecanha, Geraldo, Teixeira, Alcenat, care-şi termină contractele. Fără o motivaţie consistentă acestui grup îi va fi greu să menţină ritmul pănbă la finalul campionatului şi să potenţeze Petrolul în lupta pentru titlu.
În acest moment aşa-zisa luptă la titlu înseamnă duelul Steaua – Petrolul, meciul direct urmând a avea loc pe terenul campioanei pe 8 aprilie (în etapa a 25-a) şi e greu de crezut că cineva se mai poate implica la vârf. ASA Tg. Mureş, CSU Craiova, Astra şi Dinamo n-au arătat forţa necesară prezenţei în top, chiar dacă oltenii, spre exemplu, sunt neînvinşi de 13 meciuri.

Florin Marin, din nou în arenă

De ce spunem că fotbalul este la cel mai jos nivel din ultimii ani? Pentru că dincolo de calitatea slabă a meciurilor, continuă instabilitatea incredibilă de pe băncile tehnice. Au trecut două etape din retur şi au mai căzut deja trei capete de antrenor. Numărul schimbărilor de antrenor din Liga I a ajuns în acest sezon la 28, record mondial! Paradoxal, cercul este cam acelaşi. Oţelul l-a reactivat pe Florin Marin, care în acest sezon a mai condus şi Ceahlăul, lăsând-o pe loc de retrogradare. Cel poreclit „Flocea”, unul dintre ultimii supravieţuitori ai Cooperativei lui Jean Pădureanu şi Gheorghe Ştefan, personaje aflate acum în închisoare, este cel de-al 26 mandat de antrenor şi din 1990, de când s-a apucat de treabă, n-a câştigat niciun trofeu. 
Tot în sfera băncilor tehnice, Liga I l-a afundat în mocirlă şi pe ucraineanul Oleg Protasov. Revenit în România după nouă ani, el a eşuat la Astra, care a anunţat ieri despărţirea pe cale amiabilă.

CFR Cluj, apogeul ruşinii

Pentru a completa imaginea dezastruoasă a Ligii I n-ar fi fost neapărat nevoie ca CFR Cluj să ajungă ruşinea campionatul. Echipa care acum doi ani şi trei luni învingea Manchester United, pe „Old Trafford” în Liga Campionilor a fost depunctată cu 24 de puncte şi acum se târâie lamentabil în subsolul clasamentului. Rezultatele din retur? 0-0 la Ceahlăul şi 0-4 acasă cu Pandurii. În condiţiile în care Deac, Camora, Tade, Muniru, Jakolis ori Chanturia au rămas totuşi la echipă.

Eric dă goluri la 100 de kilograme

Revenit în ţară, după o experienţă nereuşită în Arabia Saudită, brazilianul Eric a înscris de două ori pentru Pandurii, chiar dacă arată ca un bucătar şi nu poate juca mai mult de 30 de minute. Adversarii au spus despre el că are în jur de 100 de kilograme, dar antrenorul a rectificat, anunţând că Eric n-are decât 91 de kile. La doar 1,77 metri.

În Liga a II-a e râs cu plâns

Weekendul trecut a reînceput şi liga secundă, unde situaţia e de circotecă. În Seria 1 au rămas în viaţă 10 echipe, după ce Unirea Slobozia şi Săgeata Năvodari au capotat în această iarnă. Va promova o singură echipă, iar aceasta pare a fi FC Voluntari, care e lider, cu şapte puncte avans faţă de CFR Suceava şi Academica Argeş. În Seria 2 sunt tot zece echipe, Fortuna Câmpina retrăgându-se şi ea în inter-sezon. Lupta la promovare se  dă aici între ACS Poli Timişoara şi Metalul Reşiţa, care sunt despărţitev de un punct în clasament.

Din sezonul viitor, Liga I va avea 14 echipe şi se va juca în sistemul play-off şi play-out

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite