„A fost meciul perfect!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la Steaua – Anderlecht 3-0, partidă ce a trimis formaţia din Ghencea în finala Cupei Campionilor. Jucătorii susţin că acesta a fost cel mai bun meci din istoria clubului. Eroii roş-albaştrilor din sezonul 1985 – 86 au rememorat pentru „Adevărul“ culisele returului fabulos cu belgienii din semifinale.

Miercuri, 16 aprilie 1986. Steaua a nimicit, pur şi simplu, Anderlecht, scor 3-0, obţinând o calificare senzaţională în finala de la Sevilla. Roş-albaştrii au remontat cu uşurinţă acel 0-1 din prima manşă, reuşind unul dintre cele mai bune meciuri din istoria clubului din Ghencea.

Vineri, 16 aprilie 2010. „Adevărul" reconstituie trăirile eroilor Stelei '86 şi vă prezintă câteva mărturii inedite ale artizanilor victoriei. "Acea formaţie colabora foarte bine cu antrenorul, am avut sub comandă nişte sportivi desăvârşiţi. Le-am dat un singur sfat tactic în ziua meciului: să atace de la început, să facă un presing sufocant şi să fie agresivi, dar în sensul pozitiv", ne-a povestit antrenorul Emeric Ienei, care în dimineaţa partidei i-a dus pe jucători pentru a se relaxa la restaurantul Casa Albă, în Pădurea Băneasa.

Prima: Înaintarea în grad

„În returul cu Anderlecht am văzut pentru prima oară nişte adversari care, efectiv, nu puteau să respire pe teren. Atât de bine am jucat! Pot spune că a fost un meci perfect, poate cel mai bun făcut de generaţia noastră", şi-a reamintit căpitanul de atunci al roş-albaştrilor, Tudorel Stoica. Una dintre cheile partidei a fost anihilarea lui Enzo Scifo, marcatorul din meciul tur şi totodată cel mai valoros om al belgienilor. De asta s-a ocupat tot Stoica, ajutat şi de Loţi Bölöni.

„Scifo le făcea tot jocul. Când intra în zona mea de acţiune, îl preluam şi mă ocupam de el, apoi era rândul lui Loţi să-lanihileze când venea în zona lui. Împreună am reuşit să-l blocăm în totalitate", a încheiat Stoica.

Înaintea partidei, steliştilor li s-a promis o primă de joc neobişnuită din partea generalilor din MApN. „Ne-au spus că dacă vom trece de Anderlecht, în semn de recunoştinţă, vom fi înaintaţi în grad. Dar a fost păcăleală, pentru că după aceea au uitat", a rememorat Emeric Ienei, ajuns astăzi la venerabila vârstă de 73 de ani.

Bucurie şi tristeţe pentru Stoica

Paradoxal, calificarea în finala Cupei Campionilor Europeni i-a lăsat un gust amar căpitanului de atunci al formaţiei din Ghencea. Cartonaşul galben încasat de Tudorel Stoica în meciul retur cu Anderlecht l-a împiedicat pe mjilocaşul roş-albaştrilor să joace în finala de la Sevilla, câştigată de Steaua la penalty-uri în faţa celor de la Barcelona.

Stoica a rememorat faza pentru „Adevărul": „S-a petrecut în prima repriză. Am intrat prin alunecare, ce-i drept mai bărbăteşte, dar la minge, asupra danezului Morten Olsen. Nici nu l-am atins, însă arbitrul a făcut exces de zel şi mi-a acordat acel cartonaş galben".

Ţopescu: „Notre respect, Anderlecht!"

Piţurcă a contribuit la calificarea în finală printr-o „dublă“. După golul de 3-0, el a sărbătorit în poarta belgienilor 

image

Autorul celebrului mesaj „Notre respect, Anderlecht", afişat la finalul partidei pe tabela de marcaj, a fost actualul senator Cristian Ţopescu, cel care îndeplinea la vremea respectivă rolul de crainic al stadionului din Ghencea.

„Încercam, atât cât îmi stătea în puteri, să-i determin pe suporteri să aibă un comportament civilizat. Ideea a fost una spontană. Ulterior, am aflat că acel mesaj a fost apreciat şi în Belgia", a povestit Ţopescu.

" Mi-aduc aminte că am fost cu toţii invitaţi după meci de Valentin Ceauşescu şi de domnul Vardinoianis la un restaurant, unde am petrecut până dimineaţa."
Tudorel Stoica
fost căpitan Steaua

" Când îmi dau seama ce am realizat atunci, încep să transpir de emoţii. Nu ştiu dacă mai apuc să văd o echipă românească într-o finală de cupă europeană."
Emeric Ienei
fost antrenor Steaua

3-0

Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu (Weissenbacher 89) - L. Bălan, T. Stoica, Bölöni, Balint (M. Radu II 87) - Lăcătuş, Piţurcă.

Antrenor: Emeric Ienei

Anderlecht: Vekeman - Grün, M. Olsen, Peruzovici (Demol 74), H. Andersen - Frimann, Vandereycken, Scifo, Vercauteren - Lozano (Gudjohnsen 74), Vandenbergh.

Antrenor: Arie Haan

Goluri: Piţurcă 4, 71, Balint 23

Stadion: „Steaua"

Arbitru: Völker Roth (RFG)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite