"Torţionarul" de la Europa Liberă, protectorul consumatorului român!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> "Adevărul" l-a identificat pe ofiţerul despre care Neculai Constantin Munteanu declara că l-ar fi torturat psihic!. În urmă cu câteva zile, Neculai Constantin Munteanu(foto), celebrul

>> "Adevărul" l-a identificat pe ofiţerul despre care Neculai Constantin Munteanu declara că l-ar fi torturat psihic!.

În urmă cu câteva zile, Neculai Constantin Munteanu(foto), celebrul crainic de la Europa Liberă, a povestit la postul naţional de televiziune cum a fost bătut de Securitate şi torturat psihic. Unul dintre anchetatori a fost identificat de ziarul "Adevărul" în persoana generalului SIE Vasile Măierean.

Acesta a răspuns de grupa operativă "Eterul", cea care-i depista pe românii aflaţi în legătură cu Europa Liberă. A fost avansat în grad de Emil Constantinescu, iar la pensie a lucrat în conducerea unei asociaţii de protecţie a consumatorului.

"Adevărul" a reuşit să-l identifice pe fostul ofiţer de informaţii externe Vasile Măierean, despre care N.C. Munteanu, fostul crainic al Europei Libere, ne-a declarat că l-a torturat psihic, prin ameninţări de genul: "Ai grijă să nu te calce tramvaiul!".

Maior pe vremea Securităţii, Măierean a ajuns general, în 1999, graţie lui Emil Constantinescu (vezi facsimil). Fostul general SIE recunoaşte că a lucrat, până de curând, ca director la conducerea Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor Strategice din România (ANPCPPS). "Am lucrat acolo foarte puţin timp. Am stat două-trei luni, nu aveam ce să fac, pentru că sunt la pensie", ne-a declarat generalul rezervist.

"Am condus <> o singură lună"

Despre relaţia cu fostul crainic de la Europa Liberă, Măierean se apără susţinând că doar a cules informaţii despre acesta: "Eu nu l-am bătut pe N.C. Munteanu. Nici vorbă. La audierea dânsului au participat patru persoane. Sunt vreo 30 de ani de atunci.

Nu eram eu cel care l-a bătut. Eu aveam ca obiectiv revista <> . Şi am cules informaţii despre dânsul când a făcut atunci nişte declaraţii". Ce mai spune Măierean? "Faptul că am fost invocat în cartea domnului Pelin (n.r. - Meliţa şi Eterul), asta este altceva. Atunci s-a făcut o analiză pe care am semnat-o eu. Eu eram şef de serviciu Artă şi Cultură la Bucureşti.

Asta a fost toată prezenţa mea, pentru că, în rest, eu nu am avut nicio legătură. Eu am condus grupa asta, <> , o singură lună, după care am plecat în altă parte(…) În problema asta, <> , lumea înţelege greşit, pentru că noi nu ne ocupam de ziariştii de la Europa Liberă. Era problema <> care veneau de afară şi făceau legătura cu diverşi oameni nemulţumiţi din ţară. Erau remuneraţi destul de bine, pentru că era oficina CIA.

Eu am lucrat până în '86 la Direcţia I-a, pe plan intern, după care m-am transferat la departamentul extern (n.r. - CIE)", ne-a povestit, în exclusivitate, spionul pensionar Vasile Măierean.

Umbra lui Silinescu la Garda de Mediu

Măierean ne-a relatat şi ce a făcut mai recent, înainte să fie pentru câteva luni director la Protecţia Consumatorilor: "Am lucrat şi la Garda de Mediu. Pe vremea domnului Silinescu. Având o specializare în domeniul ăsta informatic, le-am pus la punct sistemul informatic la Garda de Mediu. Nu am ocupat o funcţie de conducere. Eram consilier. Şi eram plătit şi foarte prost. Am făcut însă acest lucru pentru că mă plictiseam", susţine generalul Măierean.

Are conştiinţa împăcată

Generalul-spion spune că nu are niciun jurnalist şi niciun alt cetăţean al României pe conştiinţă. "Din contră. Eu cred că mulţi se gândesc şi acum cu multă recunoştinţă la mine. Pentru că le-am făcut mult bine. Pentru că, din poziţia asta, se putea face mult bine, dar şi mult rău. Eu am făcut mult bine, inclusiv pentru domnul N.C. Munteanu, pe care îl respect".

Fostul agent secret dă vina pe epocă. "Pur şi simplu, mi-am făcut datoria, conform legilor în vigoare de pe vremea aceea", spune generalul, căruia îi este greu să recunoască direct dacă Securitatea a făcut poliţie politică şi, mai rău, dacă a fost implicată în acte de terorism de stat. "Nu am cum să mă pronunţ", acesta este singurul răspuns.

Spionul-pensionar Vasile Măierean, general SIE în rezervă (primul din dreapta), în stafful ANPCPPS, la bilanţul 2006, ţinut
în Palatul Parlamentului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite