Cea mai modernă secţie de terapie intensivă pentru nou-născuţi din sud-estul Europei este la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie“ din Capitală poate primi şi trata corespunzător mai mulţi nou-născuţi cu probleme, cu ajutorul unei investiţii de 1,4 milioane de euro.

Faţă de secţia veche de terapie intensivă pentru nou-născuţi de la Spitalul „Marie Curie“, care avea o capacitate de 11 paturi şi o suprafaţă de 190 m2, corpul de clădire care găzduieşte acum noua secţie are patru niveluri, o capacitate de 27 de paturi şi o suprafaţă totală de 1600 m2.

Noua secţie dispune acum de încăperi individuale pentru fiecare pacient, dotate cu gaze medicale, climatizare şi monitorizare individuală, spaţii speciale pentru părinţi, dar şi de un spaţiu de training, spaţii pentru personalul medical, pentru consilierea psihologică a părinţilor, precum şi de săli de consultaţie.

Bebeluşii de la terapie intensivă pot fi monitorizaţi de peste mări şi ţări

Special pentru noua secţie de neo-natologie, Fundaţia Vodafone, care a investit 1,4 milioane de euro, a dezvoltat o soluţie de telemedicină care permite transmiterea de imagini video şi parametri medicali, în timp real, pentru urmărirea semnelor vitale ale pacienţilor. Implementată pe noua tehnologie 4G, soluţia este o premieră tehnologică în România şi permite accesul facil şi securizat la datele medicale, de la distanţă.

Astfel, medicii din secţia de terapie intensivă vor avea posibilitatea să observe de la distanţă starea pacienţilor. Imaginile vor putea fi urmărite în detaliu, întrucât camerele video folosite măresc imaginea de 12 ori. Pacienţii vor putea fi văzuţi şi monitorizaţi de oriunde există o conexiune 4G sau 3G, la o calitate video excepţională, chiar şi de către medicii din alte ţări.

Soluţia cuprinde şi un car de teleprezenţă, care se deplasează autonom în orice loc din secţie şi spital. Acest car poate face transmisiuni de voce şi date oriunde în lume şi poate fi conectat la ecograf sau la computer pentru a transmite în mod securizat datele pacienţilor sau imagini ale acestora.

Secţie inspirată din Spitalul Universitar din Iowa

„Noua secţie de la «Marie Curie» a fost concepută după modelul secţiei omoloage de la Spitalul Universitar din Iowa City, considerată actualmente unul dintre cele mai bune centre din lume“, a explicat Alexandru Popa, preşedintele Asociaţiei „Inima Copiilor“.

Extinderea secţiei de terapie intensivă nou-născuţi era absolut necesară, consideră medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful acestei secţii. „Secţia de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul «Marie Curie» avea şi are în continuare cele mai bune rezultate şi cea mai mică rată de mortalitate neo-natală din ţară, apropiindu-se de media din centrele europene de prestigiu. Înainte, reuşeam să tratăm, anual, aproximativ 200 de nou-născuţi sau copii născuţi prematur cu boli, malformaţii sau traumatisme diverse. Însă din cauza lipsei de spaţiu, eram nevoiţi să refuzăm tot atâţia copii de la internare, ceea ce pentru mulţi însemna lipsa unei şanse la viaţă“, a explicat dr. Cătălin Cîrstoveanu.

Investiţia totală în construcţia şi amenajarea noii secţii de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul „Marie Curie“ este de 2.165.000 de euro, dintre care:

- contribuţie Fundaţia Vodafone: 1.400.000 de euro;
-fonduri proprii ale Asociaţiei „Inima Copiilor“: 510.000 de euro;
-fonduri strânse de Asociaţia „Inima Copiilor“ din donaţii prin SMS: 105.000 euro;
-fonduri ale Spitalului „Marie Curie“: 150.000 euro.


Citeşte şi:

Sute de copii sunt refuzaţi de spitalul Marie Curie: unitatea are nevoie de bani pentru salvarea bebeluşilor

Asociaţia Inima Copiilor construieşte o nouă secţie de terapie intensivă pentru nou-născuţii de la Marei Curie. Anual, sute de copii nu pot fi ajutaţi şi sunt refuzaţi de spital pentru că nu există spaţiu.

Dr. Alin Nicolescu, şeful secţiei de cardiologie de la „Marie Curie“: „Până la 1.000 de copii ar trebui operaţi pe inimă în România“

Dr. Alin Nicolescu explică de ce în ultimii ani a crescut uşor numărul copiilor cu malformaţii cardiace şi spune care sunt soluţiile terapeutice în prezent în România.

Primii doi copii, operaţi cu succes pe cord la Spitalul „Marie Curie“

Primele două operaţii pe cord la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucureşti au fost făcute cu succes, luni, de către o echipă de specialişti italieni, asistată de medici români aflaţi în Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite